„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ `2022

На 1 февруари започва записването за участие в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ `2022. Младите хора ще избират между пет направления с ментори, утвърдени експерти в различните тематични области:

- Изкуство и култура – Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“;

- Спорт и здравословен начин на живот – Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач;

- Опазване на околната среда – Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“;

- Гражданско, здравно образование и медийна грамотност – Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве

- Наука и иновации – Любов Костова, директор на Британски съвет в България.

Инициативата на Столична община е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г., живеещ на територията на София. Записването е електронно - чрез изпращане на информационна карта за участие на mladi@sofia.bg, а срокът за подаване на формуляра е до 3 март 2022 г.

„Заставаме зад идеите на младите хора на София и финансираме техните планове за развитие на града“, каза заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош по повод откриването на кампанията за кандидатстване в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ за 2022 година.

Програмата предвижда мотивационните срещи с ментори да се проведат от април до май, а реализирането на одобрените проекти да се случва от юни до ноември 2022 г.

В тазгодишното издание на Академията има и нови моменти - освен участие в менторските сесии, младежите ще преминат през две нови обучения – „Работа в екип“ и „Умения за изпълнение на проекти“.

През 2022 г. академията ще вдъхновява младите хора с един основен и много гостуващи ментори в съответните направления. Кой проект ще бъде финансиран ще се решава от експертно жури на публично събитие през юни. Финансирането на идеите е в размер до 5 000 лв.

Академията е създадена, за да провокира младите хора в откриването на умни решения за общността. През 2021 година 54 младежи се включиха в пилотното издание на инициативата. С подкрепата на ментори, участниците разработиха 5 иновативни идеи, които Столична община финансира.

В 25 столични училища въздухът в класните стаи се пречиства от биореактори с микроводорасли, създадени по проект VODORASLO2.
Дигитална карта на чешмите в София улеснява достъпа до безплатна питейна вода за гражданите, благодарение на проект StolichnaH2O, а скритата цел е намаляване употребата на пластмаса.
„Само по поезия“ скъсява дистанцията между българските автори и младите хора чрез късометражни филми по известни произведения и подкасти към тях.

Подробна информация за "Академия за ВИЗИОНЕРИ“ `2022 е публикувана на: https://www.sofia.bg/en/web/guest/academy-2022.

Моля почакайте...