-

XV Софийски театрален салон

Във връзка с издадената от министъра на здравеопазването заповед № РД-01-117/08.03.2020 за преустановяване на посещенията на културни мероприятия поради регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България, събитията от Софийския театрален салон се отменят!

***

София за пореден път се превръща в театрална столица и почитателите на театъра отново ще имат възможността да гледат най-сериозните постижения на творците за изминалата година. Много представления и изключително интересни съпътстващи събития са част от програмата на Софийския театрален салон през месец март. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Вижте най-добрите представления от драматичния и кукления театър и съвременния танц и пърформанс в рамките на петнадесето издание на Софийския театрален салон. И тази година паралелната програма предлага редица съпътстващи събития - изложби, представяне на театрални книги, ателиета и др.

На 27 март отбелязваме Световния ден на театъра с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) от 1961 г.

По традиция на този ден Съюзът на артистите в България връчва Националните награди за сценични изкуства "Икар".

***

Програмата на XV Софийски театрален салон може да видите по-долу или тук.

dragON aka PONY
Номинация за съвременен танц и пърформанс

ДНК, 4 март, 19:00

В пърформанс трилогията на Жана Пенчева, Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас звучат музикални референции от фолклора до пънка и хитовете на MTV, които създават пространство както за постоянно движение, така и за интимност и смирено съжителство.


SIX LOVE SONGS
Номинация за съвременен танц и пърформанс

ДНК, 11 март, 19:00

Възможно ли е да се визуализира провалената любов? Този въпрос задвижва хореографския концерт на Жана Пенчева, в който открито се поставят въпроси за човешките отношения, емоции и промяната на личността в различни ситуации.


БРАТЯ КАРАМАЗОВИ
Номинация за майсторско техническо осъществяване

Народен театър "Иван Вазов", Голяма сцена, 4 март, 19:00

Македонският режисьор Деян Пройковски поставя ярка сценична версия на последния роман на Достоевски, за да сподели позицията си за човека, за вярата и за неверието, а зад него със смел сценографски замах стои Валентин Светозарев.


ВКУС НА МЕД
Номинация за поддържаща мъжка роля на Владислав Виолинов

Театър "Българска армия", Камерна сцена "Миракъл", 15 и 30 март, 19:30

Пиесата на Шийла Дилейни (режисирана от Красимир Спасов) разказва за бунта на 18-годишната Джозефин срещу егоцентричната ѝ майка, за първата любов и за приятелството ѝ с Джефри (номинирания Владислав Виолинов), в които се е просмукал и духът на 60-те.

ЗА ЕДНО ЯВЛЕНИЕ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО
Номинация за режисура на Стилиян Петров
Номинация за водеща мъжка роля на Йордан Ръсин
Номинация за музика на Михаил Шишков-син

Театър "Възраждане", 8 и 20 март, 19:00

Камерната пиеса по текстове на Чехов бавно ни въвлича в сложния емоционален свят на неговите герои и носи на Стилиян Петров номинация за режисура, на Йордан Ръсин – за водеща мъжка роля, а на Михаил Шишков-син – за атмосферичната музика.

ЗА СВЕТЛОТО, КОЕТО БЕ
Номинация за режисура на Маргарита Младенова

Театър "Азарян", 10 март, 19:00

Маргарита Младенова прави спектакъла си във Врачанския театър, като събира в него 50 поеми на наши автори от 20 век. Слушаме ги внимателно, защото ни запознават не само с вълненията на писателите, но и с контекста на времето, в което са писали.

КАК Е
Номинация за водеща женска роля на Елена Димитрова

Театрална работилница "Сфумато", зала Underground, 2 март, 19:00

Авторският спектакъл на Елена Димитрова (в тандем с актьора Васил Ряхов) е по мотиви от текстове на Бекет и типично за него няма цялостен сюжет. В ядрото му обаче твърдо стои меланхолията, а интерпретацията на темата носи на Елена овации за ролята ѝ.

КОСВЕНИ ЩЕТИ
Номинация за дебют

Театър "Азарян", сцена Backstage, 8 март, 19:00

Поставената за пръв път на Панаира на младите пиеса на Максима Боева (по текста на Светлана Алексиевич) показва цивилните жертви от войната – жените, за които се говори рядко. Номинацията за дебют е обща за актрисите, пресъздаващи историите им на сцена.


МАРКИЗ ДЬО САД
Номинация за сценография на Нина Пашова

Театър "Българска армия", Голяма сцена, 20 и 31 март, 19:00

Представлението на Иван Урумов по текст на Дъг Райт се втренчва в последните години на маркиза (Георги Кадурин), когато той пише пиперливите си романи, затворен в лудница. Освен на действието, тук обръщаме внимание и на сценографията на Нина Пашова.
 

НАЙ-БЪРЗИЯТ ЧАСОВНИК ВЪВ ВСЕЛЕНАТА
Номинация за поддържаща женска роля на Станка Калчева

Театър 199, 30 март, 19:30

Увиснала на ръба между черната комедия, философската драма и ужасите, пиесата на Стайко Мурджев (по Филип Ридли) събира героите си в стая над изоставена фабрика за кожи, където във вихъра от случки следим изкъсо и играта на Станка Калчева.

НОНУМЕНТ
Номинация за съвременен танц и пърформанс

Пърформансът на Стефан Щерев и немската група ЛИГНА се качва под чинията на Бузлуджа, за да разходи публиката из историята на монумента, докато я предизвиква с инструкции, близки до някои акции от протестите в Прага (1976) и Истанбул (2013). В случай че не успеем да участваме на място, гледаме прожекция от върха в София.
Паметник на Бузлуджа, 21 март, 14:00; Мозей (прожекция), 24 март, 20:30


ОДИСЕЙ
Номинация за майсторско техническо осъществяване

Драматичен театър Пловдив, 28 и 30 март, 19:00

Мащабният спектакъл на Пловдивския театър, режисиран от Диана Добрева, ангажира екип от 250 души и неслучайно е забелязан за широкия размах, с който връща митичния герой на Омир на сцена, за да разкаже за пътя му към родната Итака и неговата Пенелопа.

ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ
Номинация за водеща мъжка роля на Севар Иванов
Номинация за поддържаща мъжка роля на Александър Хаджиангелов
Номинация за музика на Петър Дундаков

Театър "Азарян", 7 март, 18:30

Севар Иванов е забелязан за ролята си на нарцистичния Дориан (под режисурата на Стайко Мурджев в Благоевград), но освен него, гледаме с внимание Александър Хаджиангелов (Базил Хоулърд) и настройваме ухо за музиката на Петър Дундаков.

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК
Номинация за сценография на Мариета Голомехова
Номинация за музика на Христо Намлиев и Милица Гладнишка
Номинация за майсторско техническо осъществяване

Театър "Азарян", 5 март, 18:30

Мащабният прочит на антиутопията 1984 на Оруел на Веселка Кунчева звучи с авторската музика на Христо Намлиев и Милица Гладнишка и включва 3D мапинг, маски и игра с пространството, които носят на Мариета Голомехова вдигнати палци за сценография.

ПРАЗНИКЪТ
Номинация за водеща мъжка роля на Бойко Кръстанов

Малък градски театър "Зад канала", 14 и 25 март, 19:00

Юбилеят на властния патриарх Хелгар става грозна картинка, когато най-големият му син Кристиан (номинираният Бойко Кръстанов) разкрива дълго пазени семейни тайни, режисирани за кино от Томас Винтерберг, а за театър днес – от Явор Гърдев.


РАЗВРАТНИКЪТ
Номинация за поддържаща женска роля на Петя Силянова

Театър "София", Голяма сцена, 8 и 28 март, 19:00

Добродушната ирония на Ерик-Еманюел Шмит се концентрира (под режисурата на Стоян Радев) върху философа Дени Дидро, който е изправен пред куп изкушения в най-лошия момент. Петя Силянова като г-жа Дидро обаче открадва вниманието ни за себе си.

СЛАВА
Номинация за водеща женска роля на Ивана Папазова
Номинация за поддържаща мъжка роля на Димитър Банчев
Номинация за поддържаща женска роля на Елена Кабасакалова
Номинация за режисура на Стайко Мурджев

Театър "Азарян", 20 март, 19:00

С номинация в почти всяка категория, това славно представление на Стайко Мурджев в Пловдивския театър разказва за Флорънс Дженкинс (Ивана Папазова) – най-лошата певица на света, която ни дава добри уроци за смелостта, амбицията и силата на духа.
Азарян, 20 март, 19:00

ХАОС
Номинация за водеща женска роля на Елена Атанасова

Театър 199, 2 и 19 март, 19:30

Пиесата на финландския драматург Мика Миляхо попада в ръцете на Марий Росен, за да ни покаже ежедневието и проблемите на три съвременни жени, една от които е и Джулия – влюбена в свой клиент психоложка (номинираната Елена Атанасова).

***

Паралелна програма на Софийски театрален салон и Национални награди "Икар" 2020

15 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 19:00, ТЕАТЪР „АЗАРЯН“, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

МОМЧЕТАТА НА КОКО

Вечер, посветена на проф. Крикор Азарян

Момчетата на Коко Азарян са отбор от великолепни актриси, всички до една, негови студентки.  Ако искате да разберете защо са наричани така от учителя си, елате да отпразнувате с тях рождния му ден.  Ще се уверите, че  не само могат да играят в драматични или комедийни представления. Те могат също да пеят, да танцуват, да рецитират, да пият, да свирят, да плачат, да обичат. Наужким и наистина. Те са ви приготвили високоволктов коктейл от театър, спомени, музика и пеене на живо.

18 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК), 18:30, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“ – КАМЕРНА СЦЕНА

ТЕАТЪР ОТ ПЯСЪК

Представяне на книгата на Мая Кисьова 

„Новата книга на актрисата Мая Кисьова е истинска ценна находка. По удивителен начин, изобилстващ от спонтанност и интуитивни връзки, тя доверява богатия си артистичен опит и житейска мъдрост. Открива за нас деликатно, без излишна претенция и словесна натруфеност, своето завръщане към себе си и голямата си любов - театъра. Читателят е очарован от лекотата и свободата на изказа, с който са описани роли, чувства, състояния, страхове, копнежи. Усещането за отворен край е характерно за жанра „хайбун”. И всеки е увлечен от възможността да довършва историята със своята творческа фантазия.“ Диляна Георгиева, Председател на Български хайку съюз

20 МАРТ (ПЕТЪК), 10:30 – 12:30, ЗАЛА „ЕВРОПА“, УЛ. ПАРИЖ 1

ПАМЕТТА ЗА ТЕАТЪРА: ВЪЗМОЖНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВИ

Дискусия на Гилдията на театроведите, драматурзите и театралните критици към САБ

Като всяко живо изкуство театърът е подвластен на момента, на случването „тук-и-сега“. След себе си театралното представление оставя множество следи (драматургичен текст, сценични материали и документи, отзиви, анализи и спомени), но самото то остава неуловимо и изчезва. От друга страна бързото развитие на съвременните технологии и медии дава нови възможности. Театралната памет се разшири неимоверно с помощта на видеото, което не само, че може да запечата самото представление, но и да го разпространи до немислими някога територии, благодарение на сателитния сигнал и интернет.

Как театърът помни? На този обширен и сложен въпрос желаем да посветим нашата, превърнала се вече в традиционна, дискусия, в която каним представители на различните театрални професии. Частичен повод за избора на темата е и излизането на албума „Сто лица на театъра“ на Съюза на артистите в България, съдържащ множество фотографии, съхранили образите на ключови фигури от историята на българския театър в емблематични роли. Ето и някои от възможните подвъпроси: Как се съхранява и реконструира паметта за театъра? Какво улавя и какво изпуска театралният архив (снимки, програмки, плакати, видеозаписи и др.)? Какво е мястото на субективното възприятие на анализатора?

21 МАРТ (СЪБОТА), 10:00 – 12:30, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – САЛОН „ЗАИМОВ“

КУКЛЕН СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН – Откриване

Карнавал с актьори, кукли и деца, по повод Международния ден на кукления театър.

Програмата е фокусирана изцяло към деца и родители.

21 МАРТ (СЪБОТА), 17:00 – 18:30, ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ЧЕТЕМ ПРИКАЗКИ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

Събитие за деца и родители, посветено на Международния ден на поезията с фокус 100 години от рождението на Валери Петров.

21 март (СЪБОТА), 19:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – САЛОН „ГУРКО“

НАГРАДИ „СИВИНА“

Наградата СИВИНА отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ – УНИМА – България. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България. Събитието е традиционна част от Софийския театрален салон и част от Календара на културните събития на Столичната община.

Режисьор: Стефан Димитров

С участието на актьорите от Столичния куклен театър.

23 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК), 17:00, ГРАДИНКАТА ПРЕД НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“

КАТЯ ПАСКАЛЕВА / ЖЕНА СЪС СТО ЛИЦА

Изложба, посветена на творческата дейност и 75-годишнината от рождението на една от най-големите български актриси. Звездата й изгрява със знаменитата роля в Козият рог, а до края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Държавната агенция „Архиви“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, театър „София“ и Българската национална филмотека.

24 МАРТ (ВТОРНИК), 20:30, SOFIA LIVE CLUB

ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ

„ОЩЕ ВЪВ ВТОРНИК" - ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ВАНЯ ЩЕРЕВА

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011 г. Ако я питате защо така, ще ви каже, че е била щастливо влюбена. За не-поетите и не-писателите ще уточня, че това състояние на споделеност и щастие при нас пишещите е равно на блокаж. Не ни се пише като сме доволни. Слава Богу, на Ваня ѝ свърши щастливата връзка, та музата и несигурността се завърнаха.

За тези от вас, които и преди са държали в ръцете си книга на Ваня Щерева е излишно уточнението, че това не е стандартно литературно произведение. Затрудняваме се да дефинираме книгата с един термин.

„Още във вторник“ съдържа и проза, и поезия, ама дето вика Ваня „не оная лирична поезия, да не се плашат“. На сцената ще бъдат Виктор Калев, Елена Бозова, Мила Робeрт, Юлиян Вергов и Ваня Щерева. Ще се посмеем, ще поплачем, пък и Ваня пропя пак, така че ще има и премиера на клип. Песента също се казва „Още във вторник“ и предупреждаваме е доста нахална. А, е нахална, защото е безобразно честна.

БИЛЕТИ в мрежата на Ticketportal Bulgaria и www.facebook.com/urboapp/  на предварителна продажба на цена 15 лева. В деня на събитието 20 лева при останала наличност.

Билетът не гарантира седящо място!
Събитието не е подходящо за лица под 18 години!

Събитието е в подкрепа на Здравния фонд на САБ.

25 МАРТ (СРЯДА), 18:30, ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

НАУМ ШОПОВ – БЕЛЕЖКИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ

Представяне на новата книга на Георги Тошев

Събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на легендарния актьор – Наум Шопов.

След представянето на книгата ще се излъчи филмът на Георги Тоешв за Наум Шопов – „Личен разговор“.

25 МАРТ (СРЯДА), 11:00 – 14.30, НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ, ПЛ. НАРОДНО СЪБРАНИЕ 1

ПЛАТФОРМА Артисти за НЕнасилие - ДИСКУСИЯ

Инициатива на Университески театър на Нов български университет

Дискусия на тема: Как артистите могат да подадат знак за  тревога за проблемите, които пронизват  обществото ни? Каква е ролята на сценичното изкуства за справяне с множествените смущения, които перманентно  променят облика на нашия свят?

Перспективи и Политики в държавния и независим сектор.

25 МАРТ (ПЕТЪК), 19:00, НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ, ПЛ. НАРОДНО СЪБРАНИЕ 1

СПЕКТАКЪЛ :“ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО-DOCUMENTARY FICTION”

Текст и режисура Възкресия Вихърова

Участват :Добриела Попова, Диана Спасова, Росица Гевренова и Яна Грозданова , Възкресия Вихърова

След  спектакъла следва сесия Playback theatre с водещ Антоанета Петрова и групата за Playback theatre на УТ на НБУ

***

Образователна програма
 

14 МАРТ (СЪБОТА), 14:00 – 16:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР (САЛОН „ГУРКО“)

СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКАЛНА СРЕДА В КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ

Уъркшоп за малки и големи с ръководители – Мишо Шишков – син, Венцислава Асенова, Георги Стоянов и Галина Савова.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварителни записване на касата на Столичния куклен театър - 1000 София, ул. „Генерал Гурко” №14, 02 988 54 16

15 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 14:00 – 16:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР (САЛОН „ГУРКО“)

МОЕТО ТЯЛО И АЗ

Уъркшоп – движенчески техники в кукления театър, с ръководител – Ивет Лазарова – Торосян.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварителни записване на касата на Столичния куклен театър - 1000 София, ул. „Генерал Гурко” №14, 02 988 54 16

16 МАРТ – 19 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК – ЧЕТВЪРТЪК), ТЕАТЪР „АЗАРЯН“, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ДВОРЕЦ НА ПАМЕТТА

Уъркшоп за овладяване на нови техники за скоростно учене на текст за театър с ръководител актьора – Майкъл Уолф.

Майлък Уолф е актьор, певец, пианист, композитор, фокусник и много други неща, които продължава да усъвършенства постоянно. През 2019 г. завършва Ливърпулския университет за сценични изкуства.

За едно от своите големи постижения той смята създаването на специфична техника, която адаптира лесното и бързо запаметяване на текст. Методът е тестван при над 100 актьора и позволява запаметяването на текстове само за няколко часа.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване. Местата са ограничени! Можете да изпратите своя кратка биография и мотивация на: unionofbulgarianactors@gmail.com 

22 МАРТ – 26 МАРТ (СЪБОТА – СРЯДА), ТЕАТЪР „АЗАРЯН“, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ДОКОСНИ СЦЕНАТА – СЦЕНОГРАФСКО АТЕЛИЕ С МАРИЕТА ГОЛОМЕХОВА

Мариета Голомехова завършва актьорско майсторство за драматичен театър. Специализира сценография и за кратко се превръща в едно от водещите имена в бълграския театър, особено в сферата на визуалното.

Мариета е специалист в експеримента и удоволствието от забавлението, когато изработва своите специални сценични ефекти.

В специализираното ателие „Докосни сцената“ ще имате възможността да надникнете в света на Мариета, да разберете повече за тънкостите в нейната работа, както и сами да изработите някои специфични сценографски и реквизитни детайли.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване. Местата са ограничени! Можете да изпратите своя кратка биография и мотивация на: unionofbulgarianactors@gmail.com 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната програма „Култура“. 

***

Националните награди за сценични изкуства "Икар" и Софийският театрален салон се организират всяка година от Съюза на артистите в България. Те са част от Календара на културните събития на Столична община.

Следете Софийския театрален салон във фейсбук страницата на Съюза на артистите в България.

Моля почакайте...