-

Куклен софийски театрален салон 2021

16-9-STS-01

Точно една седмица преди връчването на 47-те Национални награди "ИКАР", Софийският театрален салон продължава да привлича зрители със своята разнообразна програма и със събитията от сферата на кукленото изкуство.

Освен всички номинирани представления, програмата включва и многобройни паралелни събития. Тази години зрителите ще могат да се насладят на номинираните за "ИКАР" 2021 куклени представления:

7 май – „Пиано на луната“ (от 20:00 ч. в Театър Ателие 313)

8 май - ,,Гарвин Магьосникът“ (от 16:00 и от 18:00 ч. в Столичния куклен театър – Салон „Гурко“) – гостува Куклен театър - Благоевград

9 май - ,,Кралят Елен“ (от 11:00 и от 16:30 ч. в Столичния куклен театър – Салон „Гурко“) – гостува Куклен театър – Сливен

9 май – „Кученцето, което не можеше да лае“ (от 11:00 и от 16:30 ч. в Столичния куклен театър – Салон „Янко Сакъзов 19“) – гостува Куклен театър – Пловдив

На 9 май от 11:30 пред Столичния куклен театър (Салон „Я. Сакъзов 19“) ще се проведе традиционният "Парад на куклите" с участието на деца, актьори и кукли. Специални гости ще бъдат артистите от Театър „Мале Мале“, които ще изненадат най-малките със своето балонено шоу на открито. А между 13:00 ч. и 15:00 ч. актьорите от Столичния куклен театър ще проведат своето театрално „Ателие за малки и големи“, в което ще разведат децата из потайностите на театъра, зад сцената, в художествените ателиета и други кътчета, в които се изгражда театралната магия.

На 10 май от 17:00 ч. в градина "Кристал" предстои да бъде открита и документалната изложба - ,,100 години мисия – Съюз на артиститите в България“, чиито куратор е театроведът Тинка Николова. Селекцията от фотографии и документи, представя най-атрактивните моменти от историята на Съюза на артистите и ще може да бъде посетена до 24 май.

От 18:00 ч. на същата дата в Салон „Гурко“ на Столичния куклен театър ще се връчат и наградите "СИВИНА", които отличават млади творци в областта на кукленото изкуство.  Отличията се организират от АКТ-УНИМА - България и Съюз на артистите в България.

Онлайн програмата на XVI-то издание на Софийския театрален салон включва и поредицата – Streaming Generation, която ще представи три емблематични текста от съвременната българска драматургия, а именно ,,Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ от Георги Господинов, ,,Вълци“ от Александър Секулов и ,,Борхестриптих“ от Ясен Василев. Режисьорските прочити са съответно на младите, но вече утвърдени имена в театъра – Маргарита Мачева, Максима Боева и Крис Шарков.

Идеята на екипа на проекта е да популяризира новата българска драматургия под формата на четения на текстовете от актьори и студенти, под вещото ръководство на избрани режисьори и всичко това чрез стрийминг на запис.

Проектът се организира от 22:22 и е част от програмата на Софийския театрален салон, осъществява се с подкрепата на Столичната програма „Култура“. Партньорските организации – Съюз на артистите в България и 7arts.bg ще направят излъчванията на стриймингите достъпни за всички желаещи в своите социални медии.

Сред участващите са и завършилите Випуск 2020 в НАТФИЗ – Александра Майдавска, Анджелика Джамбазова, Живко Сираков, Филип Буков, Николай Михайлов, Стефан Кондров, Лана Гекова, Филина Петрова, Кристиян Негалов и целият актьорски клас на проф. Снежина Танковска.

Реализацията се осъществява с техническата експертност на Театър "Азарян" и New Generation Arts.

Излъчванията са планирани последователно за 6, 7 и 8 май от 19:00 ч. За повече информация следете информационните канали на Съюза на артистите в България - https://www.facebook.com/unionofactorsbg​ 

https://www.youtube.com/channel/UC1plnSTn2K2oihYS2R9BuHw 

Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма. 

 

Моля почакайте...