-

Премиера на „Наемателят“ на режисьора Александра Петрова в театър „Азарян“

Гледайте „Наемателят“ в София, само на 16.03 от 20:00 ч. в театър „Азарян“.

Музиката е от младия композитор Милен Апостолов.

Представлението гостува в София само на 16 март в рамките на Софийски театрален салон, част от 
Календара на културните събития на Столична община.


Единствено на 16 март от 20:00 ч. в театър „Азарян“ зритерите ще могат да гледат най-новото представление „Наемателят“ (М. Зупанчич) на режисьора Александра Петрова, позната ни от спектаклите „Хамелин“ (Награда за  режисьорски дебют Икар 2017), „Вихрушка“ (Сатиричен театър „Алеко Константинов“) и „Хензел и Гретел“ (Младежки театър „Николай Бинев“).

„Наемателят“, поставено по покана на Драматичен театър Пловдив, е номинирано за годишните награди на Българския съюз на артистите "ИКАР" в категория авторска музика. Композитор е младият и небезизвестен Милен Апостолов, диригент, автор на десетки произведения за кино, телевизия, театър, танци и др. Селектираният в класацията за влиятелни млади личности в сферата на културата и изкуството на Forbes България „30 под 30“, споделя за написването на музиката към спектакъла, че „...беше вълнуващ процес - пътешествие из човешката психика. Благодарение на ясната режисьорска концепция и изключителната енергия на екипа, работата се превърна в удоволствие. Предизвикателстовото беше голямо, но ми позволи да открия нови кътчета в композиционния си език.“

За съвместната творческа работа, режисьорът Александра Петрова добавя: „Минахме през отделни варианти, докато открием най-точния. Музиката в този спектакъл не е контрапункт на действието или илюстрация за подсилване на емоциите, а част от действието. Тя деликатно, но в същото време категорично развива линията на скритите пластове в нагласата на персонажите (съквартирантите) един към друг, които са като бомба със закъснител.“

Спектакълът „Наемателят“, който радва пловдивчани от лятото на 2018 г., е вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. В сюжета се разказва за трима приятели, които наемат апартамент и търсят още един съквартирант за свободната стая. В един прекрасен ден идва тайнственият Владимир, чието минало е загадка. Те го приемат и оттук започват истинските им срещи. Прилагайки стратегията „разделяй и владей”, Владимир ще направи всичко необходимо в този дом да „владее мир”.

Главните роли са поверени на актьорите от Драматичен театър Пловдив Тодор Дърлянов (познат ни и с ролята си на Тео от телевизионния сериал „Седем часа разлика“), Радина Думанян („Откраднат живот“), Димитър Банчев, Добрин Досев (познат и с ролите си от киното и телевизията като „Пазачът на мъртвите“, „Сива зона“, „Спартак“, „Хайка за вълци“, „Забранена любов", „Ярост“ и много други.).

Текстът на „Наемателят“ е от съвременния словенски автор Матяж Зупанчич, професор по режисура в Любляна и многократен носител на най-голямата театрална награда в Словения – Грумовата. А текстове от същия автор получават голямо признание и са заложени в официалната учебна програма в словенските училища. Преводът на български е от проф. Людмил Димитров.

Билети: на каса НДК и онлайн. 

Моля почакайте...