Теодосий Спасов ще получи Наградата на София на 25-ия София филм фест

„Заедно сме с дигиталните технологии и можем да общуваме по-плътно и по-интензивно“. Каза създателят и директор на София Филм фест Стефан Китанов в първата онлайн пресконференция по повод 25-то юбилейно издание на кинофорума.

3_2

За всички, които следим, познаваме и обичаме Феста от самото му създаване беше малко необичайна тази среща с Кита, както го наричат приятелите. Традиция от десетилетия е през февруари на пресконференция екипът на СФФ да представя програмата, гостите, акцентите в присъствието на много хора – журналисти, партньори, кинематографисти. И всички започвахме заедно да готвим сърцата си за „купона на годината“. Тази година е различно, но отново ни чака великолепна програма, обеща Стефан Китанов, застанал пред част от личната си домашна библиотека.

„От 2001 година Международният Филм Фест извървя сериозен път. От  2003 е състезателен, от 2004 е организиран София Мийтингс и неговият модул „Филми в развитие“ /Works In Progress/, от 2007 година е сред най-значимите 50 международни фестивали в света на киноиндустрията със специален състезателен конкурс – категория В. В категория А са 15 фестивала - техният конкурс не е специализиран – като тези в Кан, Венеция, Берлин и други. От години вече СФФ присъства в световното първенство по кинофестивали. Най-големите постижения през всичките тези години е, че в България успяха да гостуват едни от най-авторитетните имена на световното кино като Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста - Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община. Благодарение на партньорите беше създаден този празник и българската публика и професионалисти да общуват с тях. Тази година като миналата живеем в пандемия, но ние ще направим всичко възможно да осигурим този празник. През март ще има хибридно издание онлайн и прожекции в киносалони“. Въодушевен е Кита.

1_3

Поради пандемията от Covid -19 25-тият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март /11 – 31 март/, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости на живо ще бъдат изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики. „По-късно през годината очаквайте специално издание на 25-ия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят. Надяваме се това издание да ни върне към времето, когато София Филм Фест беше наричан „Купонът на годината!“. Категоричен е Стефан Китанов. Според него отново ще дойде времето, особено след масовото ваксиниране, когато ще бъдем заедно на фестивала неограничено и когато отново ще се радваме на знаменити гости.

2_2

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”. Той беше представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020, фестивал, който заради пандемията не се състоя. Програмата на СФФ, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март. Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. В годината на юбилейния 25-ти София Филм Фест Наградата на София на Столичната община по време на откриването ще бъде връчена на изключителния музикант и композитор Теодосий Спасов, седмица след 60-годишния юбилей на големия артист на България и света.

За 19-и път международно жури с председател Теодор Ушев и членове режисьорката Светла Цоцоркова, руският режисьор Иля Хржановски, унгарският режисьор, актьор и продуцент Саболч Хайду и македонската актриса Наташа Петрович ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Конкурсната програма по традиция включва 12 филма. От България ще участват „Петя на моята Петя“, режисьор Александър Косев, с който миналата година трябваше да се открие 24-ия СФФ, „Уроци по немски“, режисьор Павел Г. Веснаков, с Юлиян Вергов в главната роля, който спечели наскоро наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро. Част от потвърдените конкурсни чуждестранни филми са  „Разлом“ – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай; „Черната котка“ – Иран, режисьор Карим Мохамад - Амини; „Шоуто на Джемил“ – Турция, режисьор Баръш Сархан; „Шпагат“– Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

Сред новите български филми, които ще видим на Феста са: „Рая на Данте“ (2020) - новият филм на режисьора и сценарист Димитър Радев. Три поколения български актьори пресъздават историята в „Рая на Данте“ (2020). Разказът е за един човек, който търси изгубения смисъл, а ролите са поверени на легендарната Гинка Станчева, харизматичния Владимир Пенев и младата Радина Боршош. Музиката е създадена от Димо Стоянов от група P.I.F., който преди месец си отиде от този свят…

„Сбогом, Джони“ (2020) на режисьора Константин Буров също ще видим на СФФ. В главните роли участват Деян Георгиев, Георги Керменски и Християна Стоименова.

„Житие“ пък е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист Красимир Крумов - Грец, който започва непосредствено преди края на жизнения си път. Продуцентите от „Скрийнинг Имоушънс“ решават в памет на режисьора да го завършат. Обръщат се към най-близкия сътрудник на Грец – оператора Войчех Тодоров и към един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов. Филмът беше показан с успех на кинофестивала „Златна роза“ 2020, където Иван Бърнев беше удостоен с наградата за най-добра мъжка роля.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма, а в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Участват младият актьор Александър Тонев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов.

Балканският конкурс включва заглавия от региона, като българското участие е филмът „Февруари“ на Камен Калев. Сред селектираните филми в програмата са: „Главни букви“– Румъния, режисьор Раду Жуде; „Жив човек“– Сърбия – Германия - България, режисьор Олег Новкович; „Концентрирай се, бабо“– Босна и Херцеговина - Турция, режисьор Пиер Жалица; „Призраци“ – Франция – Турция - Катар, режисьор Азра Дениз Окяй; „Ябълки“– Гърция – Полша - Словения, режисьор Христос Нику.

За 19-та поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски "Джеймисън", което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма - победител. София Мийтингс отново ще бъде онлайн, вероятно, както и през 2020 с включването на 49 фестивала, срещата ще бъде по-голяма и пълноценна. Възможност, която на живо едва ли би могла да се реализира.

Когато създава фестивала през 1997 година Стефан Китанов едва ли си е представял мащаба му днес. София Филм Фест е извоювал в годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, представя пред публика си и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино. Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. Преди години Стефан Китанов – Кита, създател и директор на фестивала, каза за „въпреки.com”, че „хубавите неща се правят с много любов”. Бихме добавили за него и целия му екип и с много труд, и неспирен поглед и амбиция напред какво се случва в света на киното по фестивали, по резиденции, по обучения. И така 25 години – успех на фестивала и този път, Въпреки! 

Текст: екип на „въпреки.com“

Снимки: архив на СФФ и Стефан Джамбазов

1. Логото на 25-ия София филм фест

2. Теодосий Спасов – снимка архив на СФФ

3. Стефан Китанов по време на първата онлайн пресконференция за 25-ия София филм фест – снимка Стефан Джамбазов

4. Иван Налбантов във „Февруари” - снимка архив СФФ

5. „Уроци по немски” - снимка архив СФФ

6. Владимир Пенев в „Рая на Данте” - снимка архив СФФ

7. Иван Бърнев в „Житие” - снимка архив СФФ

8. „Блаженият” - снимка архив СФФ

9. „Ябълки” - снимка архив СФФ

10. „Призраци” - снимка архив СФФ

11. „Жив човек” - снимка архив СФФ

12. „Петя на моята Петя” - снимка архив СФФ

13. „Сбогом, Джони” - снимка архив СФФ

Моля почакайте...