Театърът, киното и операта в очакване на по-добри времена…

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

„Театърът има благородна роля да насърчава и мобилизира човечеството да се измъкне от пропадане в бездната”. Това написа Шахид Надийм от Пакистан, автор на Посланието по случай Световния ден на театъра тази година. 27 март е обявен за Световен ден на театъра по инициатива на ЮНЕСКО през 1961 година.

1_12

За да се отбележи този най-важен за театралната общност празник по света, се организират различни национални и международни събития. Едно от най-важните е създаването и разпространението всяка година на театрално послание, в което авторитетна личност споделя своите възгледи относно театъра и неговата духовна мисия. Първото послание с такава цел – да обиколи света, е било създадено от Жан Кокто през 1962 година. България отбелязва Световния ден на театъра с празника и церемонията по връчването на Национални награди „Икар”. За съжаление заради вируса COVID-19 връчването на наградите беше отложено, както отпадна и Софийският театрален салон тази година. Но Световният ден на театъра си е празник и Посланието по този случай беше публикувано на страницата на Съюза на българските артисти в превод от английски език на Асен Терзиев.

А ето и част от текста на Шахид Надийм: „Аз идвам от една предимно мюсюлманска държава, преживяла няколко военни диктатури, ужасни нападения от религиозни екстремисти и три войни със съседна Индия, с която делим цели хилядолетия история и общо наследство. И днес продължаваме да живеем в страх от избухване на война с нашата съседка, и то не каква да е, а ядрена, тъй като и двете страни днес притежават ядрено оръжие.

Понякога шеговито казваме, че тежките времена са добри за театъра. Не липсват нито предизвикателства, пред които да се изправим, нито конфликти, които да разобличим, нито статукво, което да подринем. Моята театрална трупа „Аджока“ върви по такова опънато въже вече повече от 36 години. И усещането бе наистина като стъпване по въже: в търсене на баланс между забавлението и образованието, между изследването и изучаването на миналото и подготовката за бъдещето, между творческата свобода и авантюристичните сблъсъци с властта, между социално-критичния и финансово-стабилен театър, между обръщането към масовата публика и желанието да бъдеш авангарден. Може да се каже, че един театрал трябва да бъде илюзионист, магьосник”.

И още от текста на Шахид Надийм: „В Пакистан съществува ясно разделение между сакралното и профанното. В профанното няма място за религиозни въпроси, а в сакралното няма място за открит дебат и нови идеи. Всъщност за консервативното управление изкуството и културата остават извън границите, заради техните „свещени игри“. Така територията на изпълнителските изкуства се превръща в нещо като бягане с препятствия. Артистите на първо време трябва да се докажат като добри мюсюлмани и покорни граждани, и едновременно с това да опитат да направят така, че музиката, танцът и театърът да бъдат допуснати в Исляма. Голям брой от верните мюсюлмани са неохотни да приемат изпълнителските изкуства, макар че танцът, музиката и театърът са неразривна част от всекидневието им. Така се оформи субкултура, която носеше потенциала да събере сакралното и профанното на една сцена”.

И за финал авторът на посланието тази година пише: „В Южна Азия изпълнителите докосват със страхопочитание пода на сцената преди да стъпят отгоре – древен ритуал, в който духовното и културното са все още преплетени. Време е да възвърнем тази симбиоза между актьора и публиката, между миналото и бъдещето. Създаването на театър може да бъде свещен акт и актьорите могат да станат аватари на образите, които изиграват. Театърът издига акта на игра до по-висока духовна степен. Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът – да бъде място за игра”, написа Шахид Надийм.

2_9

Както вече стана дума, беше отложено връчването на наградите „Икар”. Но ето какво написа Христо Мутафчиев по този повод в сайта на Съюза на артистите. „На този етап Софийският театрален салон отлага поетапно всички публични събития, които са част от програмата. Нека да потушим емоцията си и да включим рациото! Имаме шанс да спасим човешки животи, на приятелите си, на семействата си и на бабите и дядовците си.

Над 3000 души гледаха първия лайф на Театър „Възраждане” и двойно повече гледаха втория. Поздравявам колегите и апелирам да бъдат внимателни, когато се събират в театъра! Използвам възможността да споделя информацията на Столична община и Социалния патронаж, които подпомагат възрастните хора, такива с хронични заболявания или със затруднено придвижване. Доставка по домовете на лекарства и храна може да бъде заявена на телефони: 028188522 и 028188523!

Изказваме благодарност към всички свои партньори за подкрепата и за солидарността! Софийският театрален салон не би бил същият без подкрепата на редица партньори, приятели и колеги, които са заедно с нас и в този труден момент!

На 27 март ще отбележим заедно с всички Световния ден на театъра, но този път от своите домове! А наградите ИКАР ще бъдат връчени след като отмине настоящата извънредна ситуация. XV-тото издание на Софийския театрален салон ще продължи да бъде част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г. и ще се осъществи с невероятната подкрепа на Министерството на културата, Генералния спонсор – Ден и Нощ ООД, Първа инвестиционна банка, Астра Зенека – България, Nescafe Dolce Gusto, Кока-Кола ХБК България, Минерална вода H20, Винарска изба „Брестовица“, „Софсток“ ООД, Тип-Топ Куриер, Хил Клиник, [ ‘nouhau] SALON, Ивент Дизайн, Пощенска кутия за приказки, клуб Терминал 1. Благодарни сме и за любезното домакинство на Националния дворец на културата, Театър „Азарян“, Столичния куклен театър и др., както и на медийните партньори от Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио, Джаз ФМ, Артакция, Go Guide, Love Theatre, ВЪПРЕКИ.com и други. Бих искал да Ви уверя, че ще се срещнем отново!”, написа Христо Мутафчиев. А ние очакваме театърът отново да намери не само сцената, но и публиката си. А и себе си…

6_6

А когато говорим за театъра и наградите „Икар”, не можем да не споменем и 24-ия София филм фест, който също беше отложен. Но Стефан Китанов и неговият екип намериха и път към публиката си. И нарекоха този дневник – онлайн издание на феста - София филм фест – Imagine /представи си/. Директорът на феста Стефан Китанов написа: „Времето до започване на 24-ото издание на СФФ ще ни позволи да го представим пред всички, обичащи киното, още по-добре. Спазвайки предписанията на българското Министерство на здравеопазването, нашият екип работи вече дистанционно, от вкъщи. Това не ни ограничава да си вършим голяма част от работата. Искаме да сме активни, за да поддържаме висок дух, да сме бодри и да носим добри вести. Преценихме, че можем да започнем едно специално онлайн издание, което да ни помогне всички да се чувстваме по-добре, доколкото можем, в ситуацията, в която се намираме. И се роди идеята за нашия нов проект: ПРЕДСТАВИ СИ 24-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ.

Всеки или почти всеки ден, започвайки от днес, четвъртък, първа седмица на СФФ, ще представяме филми или филм от програмата на фестивала, ще си припомняме какво се е случило на фестивала на същия ден преди години, ще споделим с вас поздрав от приятел на СФФ, ще ви поздравим от своя страна с музикален клип. Ще се опитаме да ви развълнуваме, развеселим, да пътуваме чрез киното - Here, There and Everywhere (обичам това парче!). Огромна благодарност на екипа на филма, който сподели видеообръщения с всички нас. Огромна благодарност на всички съорганизатори, партньори, спонсори, участници, гости, НА ЕКИПА НА СФФ И СОФИЯ МИЙТИНГС (няма такива посветени на правенето на кинофестивал като вас по целия свят, да знаете!), на приятелите, на семейството ми, че сме заедно не само във весели моменти, а и в трудни. Но пък не може само весело. Как иначе ще направим разликата?”, написа Стефан Китанов. А дневника на фестивала може да видите в този линк https://siff.bg/ .

А Софийската опера и балет продължава новата си инициатива с безплатни излъчвания на перли от репертоара си. От 15 март на фейсбук страницата на Операта и сайта върви онлайн платформата SOFIA OPERA PEARLS STREAMS - поредица излъчвания на записи на живо от богатия репертоар на театъра. „Ако има нещо, което ни изравнява със света, това е оперното изкуство!", каза в свое изявление академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

А и Министерството на труда и социалните грижи постави на своята страница списък от културни събития, които могат да се гледат онлайн и от хората под карантина, възрастни, а и от всички други - в този линк.Така, че има какво да се види и в дните на извънредно положение. Въпреки! 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1. Шахид Надийм от Пакистан, автор на Посланието по случай Световния ден на театъра тази година – снимка архив

2. Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите – снимка архив

3. и 4. Когато бяха представени номинациите за тазгодишните награди „Икар” никой не можеше да си представи, че Софийският театрален салон и връчването на наградите ще бъде отложено – снимка Стефан Джамбазов

5. В театъра в Пакистан по думите на Шахид Надийм, има ясно разделение между сакралното и профанното, което се опитват да преодолеят – снимка архив

6. Стефан Китанов по времето, когато София филм фест беше в разгара си – снимка Стефан Джамбазов

7. Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура” на Столична община и Стефан Китанов, директор на СФФ на първата пресконференция тази година за 24 – ия София филм фест – снимка Стефан Джамбазов

8. Статуетките „Икар” чакат своето време, за да бъда връчени – снимка Стефан Джамбазов

9. Запис на операта „Набуко” от Джузепе Верди от пл. „Св. Александър Невски” от юли 2016 година ще бъде показан на 29 март от 16 часа на официалната фейсбук страница и сайт на Софийската опера – снимка архив на операта

Моля почакайте...