Силно международно културно присъствие в София

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Седмицата в столицата премина при силно международно културно присъствие. За пореден път се играят спектакли от платформата Световен театър в София. Показват се почти всички спектакли от международната програма на МТФ „Варненско лято”, а има и една постановка, която ще се играе само в София – „Власт и съпротива” от Илия Троянов в постановката на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, Германия. В главната роля е Самуел Финци, а постановката и сценографията е на Душан Давид Парижек. Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов.

3_2То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало. „Власт и съпротива“ е сред високо оценените представления на изминалия театрален сезон в Германия. Представленията са на 18 и 19 юни, когато ще приключи Световен театър в София. А преди това гледахме „Хаканаи” на Компанията „Адриен М. & Клер Б.“ – Франция, „Планината Чирчео” на трупата Ле Супличи – Болоня, Италия и „Неудачници” на Компания „Лузърс“ – Прага, Чехия. Общото между тях е, че това е танцов театър и като че ли отваря нови хоризонти за театралното изкуство. Когато не е необходимо всичко да се обяснява, а по-скоро да се усеща със сетивата, музиката и пластиката.

1_3„Хаканаи“ е оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. На японски хаканаи назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото.  Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. А „Планината Чирчео” в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората и променящите се води на морето са основен източник на вдъхновение на Фабрицио Фавале. Девет танцьори потъват в мистично пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц. В неопределеността между съзнанието и фантазията, деня и нощта, те сякаш проговарят на езика на бурното море. „Неудачници“ пък показва новото лице на съвременния цирк в Чехия в зрелищен спектакъл, съчетаващ танц, акробатика и циркови техники. В основата му са новите таланти от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди в Чехия и Словакия. Шоуто се занимава със страха от провал в съвременните динамични общества – много хора се чувстват изправени пред опасността да загубят своята идентичност или да се простят с представите, които са имали за личния си живот.

Показани бяха и две значителни заснети версии на спектакли – „Юлий Цезар” от Уилям Шекспир – постановка на Националния театър – Лондон – сателитна прожекция на живо и „Три сестри” от от А. П. Чехов на Театър „Красный факел“ – Новосибирск, Русия. Цезар се завръща триумфално в Рим и народът излиза да празнува. Разтревожен от популярността на диктатора, образованият елит организира заговор за свалянето му от власт. След покушението, по улиците на столицата избухва гражданска война. Продукцията на Никълас Хайтнър, един от най-добрите познавачи на Шекспир, потапя публиката в напрегнатите събития и тя става активна част от действието. Бен Уишоу (Парфюмът, Момичето от Дания, Скайфол) и Мишел Феърли (Игра на тронове) играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този главозамайващ политически трилър, заснет от сцената на Бридж Тиатър в Лондон.

Наричат 32-годишния режисьор Тимофей Кулябин „вундеркинд“ на новия руски театър. Той е артистичен директор на театъра в Новосибирск и на негова сцена поставя Чеховата класика „Три сестри“ по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране. Черна комедия, психологическа драма, трилър – четирите действия на пиесата се превръщат в парад на жанровете. Да напуснат провинциалната пустош, да служат на науката, да работят! В семейството на Прозорови, пренесено в настоящето, всеки се стреми към щастие. Но от този всеобщ порив се ражда трагедия, която героите на този спектакъл не разбират до самия край – и то не само защото не се чуват. Именно в това се състои основният ход на режисьора – през цялото време всички актьори изпълняват своите роли на жестомимичен език. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му. Много е добър този опит на Световен театър в София, както и на МТФ „Варненско лято” да включва такива прожекции, които обогатяват публиката, така както се случваше и с „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, осъществено от същите организатори.

6_1И още две важни международни присъствия в София. Едното е четвъртото поредно издание на VIZAR – европейски награди за българска архитектура. Чрез него и българската архитектура става видима в света, а и нашите архитекти се съизмерват със световните. VIZAR има за цел да представи на българската и европейската общественост основните достижения – проекти и реализации на съвременната българска архитектура. В него са поканени да участват всички български архитекти, работещи в страната и в чужбина. В досегашните издания са участвали над 1200 български архитекти, работещи у нас и по света. Проектите, реализациите и концепциите в двата конкурса са оценявани от авторитетно международно жури с представители от Швейцария, Холандия, Германия, Франция и други страни.

В двата конкурсни раздела на VIZAR 2018 – WHAT ’S UP ARCHITECTURE и Вторичен градски център, зона „Централна гара София “ са представени и участват над 220 български архитекти със 75 проекта и почти 100 табла. Изложбата -конкурс WHAT ’S UP ARCHITECTURE е за архитектурни проекти и реализации за периода 2016 – 2018 година.  Конкурсът на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара - София“, VIZAR организира съвместно със Столична Община. Отличените проекти за Вторичен градски център, зона „Централна гара - София“ ще послужат за последващо конкретно разработване на проекта зоната. Творбите се оценяват от авторитетно професионално международно жури в състав: арх. Данте О. Бенини, Италия; арх. Хенриет Вамберг, Дания; Мартин Аарц, Холандия; арх. Анета Булант, Австрия; Тиери Опикофер, Швейцария; Карл -Ерик Норман, Швеция; проф. дн. Ивайло Знеполски, България; проф. дан. арх. Бойко Кадинов, България.

7И още едно значимо международно присъствие в София беше на директора на Център „Жорж Помпиду“ в Париж Бернар Блистен. Той пристигна със свой екип в София по специална покана на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов вследствие на интереса заявен от Центъра да проучи възможността за създаване на колекция от българско авангардно и съвременно изкуство, което да бъде представено във Франция. Блистен гостува за първи път в България и изнесе лекция във Френския институт.  Пред аудиторията той представи дейността на Центъра „Жорж Помпиду“, а главният уредник Никола Лиучи - Гутников разказа за  проекта „Колекция!“ – едно от най-значимите дарения на съвременно руско изкуство в света, което беше представено с голям успех през 2017 година в Центъра. И още нещо стана ясно, че е било обсъждано – за нашия музей за модерно изкуство, който се очаква да бъде открит догодина в бившата Топлоцентрала в Южния парк в столицата. Това ще стане една реализирана идея на столицата, както специално отбеляза и Йорданка Фандъкова на срещата във Френски институт. Организатори на посещението на Бернар Блистен и екипа на Център „Жорж Помпиду“- Париж бяха кураторката Десислава Димова,  Фондация МУСИЗ и Столичната община със съдействието на Френския институт. 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на Световен театър в София

1.Със спектакъла „Хаканаи” на Компанията „Адриен М. & Клер Б.“ – Франция в театър „Азарян” в НДК беше открит Световен театър в София

2.„Хаканаи” е медиативен спектакъл, който по перфектен начин включва танц, музика и дигитални постижения - Photo © Romain Etienne – item – архив на Световен театър в София

3.„Власт и съпротива” от Илия Троянов е постановка на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, Германия, а в главната роля е Самуел Финци – снимка Katrin Ribbe – архив Световен театър в София

4.“Три сестри” - снимка архив на Световен театър в София

5.Проф. Бойко Кадинов – създател и главен организатор на Европейските награди за архитектура VIZAR

6.Единият от конкурсите тази година на VIZAR e на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара - София“

7 и 8. Десислава Димова, Бернар Блистен и Никола Лиучи – Гутников /д./ на лекцията във Френския институт в София, която беше посрещната с голям интерес

Моля почакайте...