Отворена покана за участие във „Водна Кула Арт Резиденция #3“

WTAR_16_VI_2018_44 

Сдружение „ИМЕ” в сътрудничество с ONE GALLERY обявяват отворена покана за участие във „Водна Кула Арт Резиденция #3“

Период на резиденцията: 23 август – 3 септември 2019 г.

Сдружение „ИМЕ” обявява отворена покана за участие в третото издание на „Водна Кула Арт Резиденция #3“. Тя е насочена към местни и международни артисти и артистични колективи, без ограничение на възраст, пол или сфера на изкуство, в което творят. Творческа резиденция # 3 ще се проведе в София в края на август и началото на септември 2019 г. Тя включва и менторска програма с водещи куратори от Ню Йорк и Чикаго на тема “Творческо овластяване”/ “Creative empowerment”. Ще се организират редица публични презентации и семинари, както за широката общественост, така и за студентите от Националната художествена академия в София и професионалалната артистична мрежа в България, с водещи международно признати куратори и арт мениджъри, работещи в сферата на социално ангажираното изкуство.

Резиденцията ще е насочена към артисти с проекти, които изследват идеите за социална ангажираност и обществена справедливост, алтернативна икономика за обмен на ресурси (gift economy), изкуство и екология, обгрижване, съвременни философски течения, касаещи живота и „жизнеността“, както и въпроси за принадлежността и не-принадлежността.

Сдружение “ИМЕ” е организация с нестопанска цел, активна в социално-ангажирани дейности и проекти в полза на обществото, чрез изкуството. Сдружението има десетгодишна история в организирането на най-големия фестивал за  съвременно изкуство, провеждан в изоставени софийски пространства - „Водна кула арт фест” и неговата логична трансформация в резидентска програма.

Целта на провежданата в София резиденция с менторска програма е да съчетае прогресивните творчески социални стратегии с прилагането им в локален контекст, тя е и шанс чрез обмен между признати арт професионалисти и начинаещи такива, те да изградят по-широка мрежа от връзки.

Като част от резиденцията се планира и включване на изоставена сграда за работа на място, като логично продължение на дейността на Водна кула арт фест в сферата на т.нар site-specific творчество през годините. Организаторите искат да провокират публиката да възприеме културни и други различия, да се бори с недоверието и подозрението към „другия“, както и всеки да има пряко участие в поемането на отговорност към непосредственото ни обкръжение и заобикалящата ни среда. Идеята, която искат да внушат артистите, е нуждата от поемане на лична отговорност в цялостното преобладаващо чувство на изоставеност.

Подаване на кандидатури:

Кандидатури се подават не по-късно от 25 май 2019 г., 18:00 ч. на следния адрес за кореспонденция: watertowerartfest@gmail.com  (в случай, че информацията е много голяма, използвайте wetransfer).

Те трябва да включват следното:

  • Резюме на предложения проект или писмо за намерение за участие в резиденцията; то може да бъде само очертание на възможна дейност и/или причина за кандидатстване, план за изпълнение, инсталация или пърформанс акция. Моля, упоменете изрично евентуално ползване на техника или технически подробности и/или мащаб на предложения проект, добавете и визуализация, вкл. фотографии и скици, ако е възможно
     
  • Актуална автобиография
     
  • Една препоръка
     

*Всички участници осигуряват транспорта си сами

Процедура по селекция:

Селекционна комисия:

Ния Пушкарова – директор на „Водна кула арт резиденция” и Сдружение „ИМЕ”;

Десислава Зафирова – куратор и собственик на ONE Gallery, София

Други – очаква се потвърждение

Резултатите от подбора ще бъдат обявени до края на май 2019 г.

Одобрените за участие артиски заплащат такса от 250 EURO или 500 лв. -  по банков път, по сметката на Сдружение „ИМЕ".

*Предвидени са четири стипендии за български творци (всяка от тях практически представлява покриване на таксата за участие).

Резиденцията покрива:

Организирано настаняване в центъра за всички участващи артисти (ако са от София това не важи)

Неограничен достъп до всички пространства и събития

Персонална програма за срещи с менторите

Публични презентации на творбата, реализирана в рамките на престоя, както и рекламирането й в сайтове и печатни издания

Участие в интервюта в медиите

Посещения в студията и ателиетата на местни артисти и творци

Техническа поддръжка за провеждане на изложба/пърформанс и др.

 

За повече информация и контакт:

Ния Пушкарова – директор на „Водна кула арт фест/резиденция”

http://watertowerartfest.com 

watertowerartfest@gmail.com 

гр. София 1421

ул. Богатица №9

Skype: niapush

 ***

Информация за менторите:

Сара Райзман

Сара Райзман е изпълнителен и артистичен директор на фондация Шели & Доналд Рубин, чиято дейност е насочена към подкрепа на изкуството и социалната справедливост, като предоставя безвъзмездни средства чрез неправителствената си организация със седалище в Ню Йорк и като организира изложби и обществени събития в галерията на фондацията, в галерия „8-я етаж“. Наскорошните й изложби включват „Силата на вашата грижа“, „Игра на неподвижност“, „Интерсекторното Аз“, „Училищната сграда и автобусът“, представящи творби на Пабло Хелгера и Сюзън Лейси, както и “Клуб Вечеря“  самостоятелна изложба на Елиа Алба. Наскорошни публикации включват „Мобилизираща педагогика“: два проекта в Северна и Южна Америка на Пабло Хелгера и Сюзан Лейс с Пилар Рианьо-Алкала, в сътрудничество с Елси Гонзалес, официално публикувани през декември 2018 г. от Amherst College Press, и Елиа Алба: “Клуб Вечеря“ в сътрудничество с Джордж Болстър и Анджули Нанда, публикуван от изд. Hirmer Verlag, април 2019 г. От 2008 до 2014 г., Райзман беше директор на нюйоркската програмата „Процент за изкуство“, където правеше поръчки за постоянни творби на изкуството на художници, сред които Ху Бинг, Карин Оливър, Естер Партегас и Мари Матингли в открити и закрити градски пространства като библиотеки, държавни училища, съдилища, паркове и площади. Райзман е работила като куратор в Queens Museum of Art (2008 г.), New Museum (2005 – 2006 г.), и във Philadelphia ICA (2004 – 2005). През 2011 г. Райзман беше критик-резидент в Art Omi, а през 2013 г. получи наградата „Марика Вилчек“ – кураторска стипедния на Фондацията за гражданско общество. Райзман е преподавала в  Университета в Пенсилвания, Пърчейз  колидж към Държавния университет в Ню Йорк, а от 2016 г. в Училището по визуални изкуства – магистърска програма „Кураторски практики“.

Рейчъл Рафаела Гугелбергер - Куратор & директор на кураторска лаборатория NLE (NLE Lab)

Рейчъл Рафаела Гугелбергер е съосновател на 1@111, поредица от професионално ориентирани разговори, насочени към конкретна творба, текст, предпоставки и предложения за кураторска дейност. Независимите кураторски проекти са фокусирани конкретно върху пресечните точки на информация, данни и изкуство и включват: „Имало едно време“, „Имаше край в центъра за книжно изкуство“ (Ню Йорк, Ню Йорк); „Порой от данни в балната зала на Марфа“ (Марфа, Тексас); and „Библиотечно дело в артпространството“ (Ню Нейвън, Кънектикът). Гугелбергег е работила като съуредник на галерия „Сара Мелцер“ и като куратор на „Екзит Арт – Изкуство на изхода“, където организираше завършващите изложби „Всеки изход е и вход: 30 години колективно/перформативно изкуство на изхода“. Публикува монографии, есета в изложбени каталози и има принос към „Незавършени спомени: 30 години изкуство на изхода“ (Стейдъл, 2016 г.) и галериите за международно изкуство: „От пост-война към пост-хилядолетие“ (Dumont Literatur/Kunst Verlag, 2009 г.). Рейчъл получава магистърската си степен по кураторски науки за съвременно изкуство и култура от Центъра по кураторски науки в Бард Колидж, Хъдсън, Ню Йорк.

Карън Литъл

Карън Литъл е родена в Дърам, Северна Каролина, отраства във Великобритания, а понастоящем живее в Чикаго, САЩ. През 1996З г. завършва бакалавърската си степен с отличие в Голдсмитс Колидж, Великобритания, а през 1999 г. получава магистърска степен по изящни изкуства по програма „Цифрово видео и текстил“ от училището към Чикагския институт по изкуствата, където от 2014 г. до днес преподава в департамента „Високи постижения“. Литъл е излагала, изпълнявала и прожектирала филми на творбата си по време на местни и международни публични изяви и събития. През 2016 г. е номинирана за научноизследователската стипендия  на изследователския център „Шапиро“ на Училището към института по изкуствата в Чикаго (SAIC) с идеята да разработи критичен анализ на откритите публични изяви. Литъл има сериозен принос за публикацията на Шарън Лоудън „Артистът като производител на изкуство“, публикувана от изд. Intellect Press и Чикагския университет през 2017 г. Понастоящем работи върху социално-ангажиран проект „Излишото ребро Преразглеждане“ в Люцерн, Швейцария, 2016 г. и Ливърпул, Великобритания, 2017 г. Проектът е подкрепен от „Chicago Sister Cities International“ и Обществото на швейцарските благодетели в Чикаго. Отскоро Литъл изнася лекции въз основа на опита си в Чикагския университет, Университета в Охайо и Колежа по изкуствата в Бурен, Ирландия. Има покани за участия на Зимния фестивал в Сараево, Босна; Колежа по изкуствата в Бурен, Ирландия; Hatch Art, Детройт; Института във Флоренция; Ливърпул, Великобритания; Фестивала за обществени изяви Foward16, Ленцбург, Швейцария; Логе театър, Люцерн, Швейцария; Фестивала на сценичните изкуства в Берлин. Предложената от нея работилница е на тема “Екология на грижата”.

Локации: One Gallery, София и допълнително алтернативно пространство за изяви и събития (очаква се потвърждение)

Моля почакайте...