Национална стипендия „С усилия към звездите“

Български артист до 30-годишна възраст могат да кандидатстват за менторска и финансова подкрепа. Стипендията „С усилия към звездите“ е учредена от фондация „Културни перспективи“ по идея на оперната певица Ина Кънчева и от 2019 г. подпомага талантливи български артисти, като стимулира качествата и потенциала им и им дава възможност и увереност да се утвърдят като артисти. Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

За четвърта поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/ пърформанс. За първи път тази година ще бъде оказана подкрепа и за артистите в направление дигитални изкуства.

Кандидатите имат възможност да подават своите кандидатури онлайн в платформата CULTURAMA.ART до 25 декември 2022 г.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти с доказан потенциал. Подкрепата, която всеки избран стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл, се развива в няколко направления:

- Работа с ментор в продължение на една година;

- Осигуряване на бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата;

- Участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивал CULTURAMA.

„Тазгодишната визия на национална стипендия „С усилия към звездите“ e вдъхновена от обединяващ символ за нашата фондация. Концертният роял е сред най-ярките ни проекти и важна придобивка за клавирното изкуство в България. Пречупихме образа му, за да се освободим от познатото и да посрещнем необикновеното. Така разкрихме нови светове и нови перспективи.“, споделя оперната певица Ина Кънчева.

Първите три издания на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепиха общо шестнадесет млади таланти в петте области на изкуството и осъществиха извънредно ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Всички те бяха представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на CULTURAMA – ежегоден фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“. Стипендиантите от първото издание поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичен театър – Пловдив, а след това спектакълът беше изнесен на сцената на театър „Азарян“.

Ментори в различните издания на Стипендията бяха Георги Господинов, Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Правдолюб Иванов, Капка Касабова и Красимира Стоянова.

Моля почакайте...