Младата актриса Бояна Авджиева спечели стипендията за едногодишно обучение в Института по театър и кино "Лий Страсбърг"

София беше домакин на първия на Балканите уъркшоп за актьори на световноизвестния Институт по театър и кино „Лий Страсбърг“. Младата актриса Бояна Авджиева беше една от 16-те избрани за участие, тя получи стипендията за едногодишно обучение в Лос Анджелис.

Уъркшопът беше реализиран с финансовата подкрепа на Столична Община – Програма "Култура" и продължи пет интензивни седмици. Участниците имаха възможност да се запознаят с безценната методологията на гуруто на актьорското майсторство Лий Страсбърг. Някои от най-известните ученици на “Метода’’ на Страсбърг са Ал Пачино, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и много други.

За уъркшопа специално от Лос Анджелис пристигна Пол Ръш, преподавател в института и член на престижното „Студио на актьори’’ (The Actors Studio). През финалната пета седмица Дейвид Страбърг, син на Лий Страсбърг и настоящ директор на института, проведе онлайн мастър клас със селектираните участници. Актьорите имаха възможност да преминат и през специален онлайн мастър клас с един от най-значимите кастинг директори на Холивуд – Томас Съливан, който прави кастинга на спечелилия Оскар филм "Зелената книга’". 

Уъркшопът приключи с официална церемония, на която Кристина Верославова, организатор на курса, обяви носителя на стипендията, покриваща едногодишно обучение в Института по театър и кино "Лий Страсбърг". Талантливата актриса Бояна Авджиева бе избраната и ще има възможност да поеме по стъпките на едни от най-великите световни артисти. Кристина Верославова сподели, че обмисля следващ такъв актъорски курс. 

Проектът беше подкрепен от Столична Община – Програма "Култура". Партньор бе Международно висше бизнес училище – София, което предостави базата си за провеждането на занятията. Зад актьорския курс на Лий Страсбърг в България като партньори застанаха и "БТВ Медиа Груп", Съюзът на артистите в България и L’Еuropeo.

Зададохме няколко въпроса на младата актриса Бояна Авджиева.

Защо кандидаства за уъркшопа? 

Откакто се занимавам с актьорско майсторство по-сериозно, мечтая да успея да стигна до Лос Анджелис и да се обучавам в школата, през която са минали толкова много от любимите ми актьори. Когато видях, че Школата на Лий Страсбърг ще проведе петседмичен уъркшоп тук – в родната ми София – си казах, че това е възможност, която не бива да се изпуска.

Какво ти даде този курс?

Даде ми нещо, от което имах отчаяна нужда на този етап от кариерата си – ново изживяване, нови знания, нови запознанства и свободата да изследвам нови (и стари) части в себе си и в актьорската ми работа. Завърших НАТФИЗ преди 3 години и въпреки че имах рядката възможност да практикувам професията си още от самото ми дипломиране и да работя с професионалисти, се чувствах като рибка в аквариум, която се върти в кръг. Имах остра нужда от чист въздух, от отварянето на врата, която да открие по-големи хоризонти и този уъркшоп ми го даде.

Какви надежди и очаквания имаш сега? 

Надеждите ми са младите (и дори не толкова младите) български артисти да повярват, че могат повече, че е позволено да искат повече за себе си, за труда си, който много често е ниско заплатен и положен в нискокачествени условия. Че самоусъвършенстването и откриването на вълнуващи и забавни неща в нашия занаят не свършва само с дипломирането в НАТФИЗ или с назначаването на щат в някой театър. Убедих се, че имаме потенциал на световно ниво, той трябва да се подхранва и предизвиква непрекъснато. Вярвам, че такива инициативи са големи стъпки в тази посока и могат да бъдат извор на голямо вдъхновение за всички нас. А за себе си – бих искала да продължа да се развивам и да науча колкото се може повече от всеки учител и колега, с когото се срещна по пътя. Мечтая да работя на интернационално ниво и правя всичко възможно, за да го постигна.

 Снимки:

1. Бояна Авджиева;

2. Бояна Авджиева и Ясен Атанасов по време на уъркшопа;

3. Участниците в уъркшопа;

4. Бояна Авджиева и Ясен Атанасов по време на уъркшопа;

5. Организаторката на уъркшопа Кристина Верославова с Дейвид Страсбърг (нейно ляво);

Моля почакайте...