Изложбите на учители и ученици в изобразителното изкуство продължават

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Темата за учителите и учениците е винаги важна и актуална. Особено в областта на изкуствата, тъй като там предаването на знания и умения е сложен въпрос на взаимодействие, а не на елементарно споделяне на информация. Тази седмица в София има изложби, които отново подхващат тази тема.

1_23

Фондация „Въпреки” с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община миналата година реализира проект със заглавие „Учители и ученици в изобразителното изкуство”. Реализирани  бяха седем изложби в София, Кюстендил и Варна на професорите Андрей Даниел, Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Николай Майсторов и техни ученици. Идеята беше не само да се направят изложби, а и да се осмисли връзката между учителя и неговите ученици в дискусии в рамките на изложбите, които бяха и видеодокументирани. Смисълът на проекта беше да изследва как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител или обратното, опитва се да се еманципира от него. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция? Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета?

Скулпторът проф. Емил Попов тогава сподели: „Моята концепция е да вървя след всяка индивидуалност, а не да налагам своя модел на другите индивидуалности”. Проф. Вихрони Попнеделев пък каза: „За да преподаваш, трябва да си и работещ професор. Не можеш да обясняваш само, трябва и да покажеш”. А част от желанието на проф. Андрей Даниел е: „Искал съм да създам свободно пространство за студентите. Нещото, което като усещане съм имал през всичките тези години е било желанието да създам друга атмосфера. Не тази, която може би по моето следване и по следването на мои батковци е имало в България”. А проф. Николай Майсторов добави: „Доволен съм, че всеки е намерил своя път и донякъде е трагично да виждаш копие на себе си. И някак си само по себе си това убива и самия преподавател”. След този наш проект и други галерии се насочиха към подобна проблематика. Разбира се, имаше и други изложби преди нас, но при „Учители и ученици в изобразителното изкуство” беше направен опит и за осмисляне. А тази седмица столичната галерия „Сезони” представи млади автори от курса в Националната художествена академия на скулптора доц. Цветослав Христов. Авторите са от последния клас на доц. Цветослав Христов.

2_10

Изложбата носи заглавие „15+1“ и за него, и изложбата споделя доц. Христов: „Защо „15+1“? За моите шестнадесет години откакто съм водещ ателие по „Скулптура“ в НХА, съм извел три пълни курса студенти /3х5=15/. Сега имам нов курс /+1/ с който се надявам да продължим в бъдещите пет години.  Не са много хората, на които съм имал удоволствието да преподавам и да споделя своите пластични възгледи, но сред тях има имена от бъдещето, за които е редно да им бъде обърнато внимание. Не че те вече не са си създали име със сериозна активност и изяви не само у нас, но и извън пределите на страната. За мен е чест да споделя тази идея с тях и да покажем съвместно в изложба посоките в скулптурата, които сме си избрали. Тук чрез тях подчертавам един вече реален резултат от моето общуване с тях и начина по който всеки се е развил“, казва доц. Цветослав Христов. А преди време в разговор за „въпреки.com” беше казал за своя преподавателски опит: „Опитваме се да им създадем условия и устойчивост на мисленето. И като излязат от Художествената академия да знаят, че нещата са подредени, регламентирани и има смисъл да работят върху това, за които са положили усилие. Ние искаме да развием тяхната сетивност, тяхната чувствителност и култура, да имат любов към традицията, към пластичните изкуства. И в един момент, когато излязат оттук, ако държава не продължи да им дава възможност и то регламентирано да се реализират, за какво е тогава всичко това. То се обезсмисля. Къде е цивилизационният момент в цялата тази работа?”, попита той. Изложбата, която продължава до края на юли е наистина много интересна. Участници са Благица Здравковска, Десислава Досева, Елена Яневска, Георги Георгиев – Жожо, Стефан Иванов, Марк Бойчев, Шабан Хюсмен, Яна Караманджукова и самият доц. Цветослав Христов.

7_5

И още една изложба, която предстои и отново е свързана този път само с ученици. Тя е в Арт център Банкя и е на дипломници от специалности Графика, Книга, Илюстрация, Печатна графика, Плакат и визуална комуникация на Националната художествена академия. Откриването е на 10 юли. В края на изложбения сезон Арт център Банкя представя на своите посетители творбите от дипломните защити на едни от най-продуктивните и активни специалности на Националната художествена академия. Изложбата включва последните разработки на студентите в полето на книгата, графиката, илюстрацията и плаката. А за това на какво учат своите студенти двама от техните преподаватели проф. д-р Николай Младенов и проф. Георги Янков бяха споделили за „въпреки.com” в разговор преди време по повод откриването на изложбата също в Арт център Банкя за 70-годишнината на специалността „Плакат и визуална комуникация” в НХА. Проф. д-р Николай Младенов каза: „Основното на което учим студентите е мисленето. Аз бях правил докторантура на тема „Плакатното мислене”. Винаги се стремя да правя това, което ми е интересно и да го правя по различен начин. Дори чисто технологично по начина на изпълнение, дали ще е по фото път, дали по - графично, по-рисуван. Стремя се моят стил да е мисленето, а не това, което рисуваш или начина, по който го рисуваш”. А проф. Георги Янков добави за студентите и обучението: „Искаме да се образоват и да им помогнем да разкрият своята индивидуалност. Непрекъснато гледаме да ги провокираме да експериментират. И се радвам, че много такива студенти стават наши приятели и идват на такива събития като тази изложба”. Сигурни сме, че това ще се случи и този път. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Четиримата професори Николай Майсторов, Емил Попов, Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев /от ляво надясно/ - участници в проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство” на фондация „Въпреки.com”

2. Откриването на изложбата в галерия „Сезони”

3. Скулпторът Цветослав Христов и художникът Любен Генов при откриването на изложбата в галерия „Сезони”

4 - 6. Част от изложбата в галерия „Сезони”

7. Професорите Георги Янков /л./ и Николай Младенов /д./ при откриването преди време на изложбата в Арт център Банкя за 70 – годишнината на специалността „Плакат и визуална комуникация” в НХА

Моля почакайте...