Изключителен Людмил Ангелов – и като пианист, и като организатор

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Невероятна е енергията на Людмил Ангелов. Когато го попитаха на пресконференцията преди началото на „Пиано Екстраваганца” защо няма да свири на фестивала тази година, той се усмихна и каза, че има още много задачи. И резултатите се очертаха. Впрочем „Пиано Екстраваганца” още продължава, но междувременно той организира със своята фондация и камерен фестивал „Камералия”, финансиран по Програма „Култура“ на Столична община.

1_37

Два от концертите вече минаха, но в първия Людмил Ангелов участва и като пианист. Откриването на фестивала беше с дебюта в София на ансамбъла „5/4 Tango“, който изправи на крака публиката на тазгодишната „Аполония“ в Созопол. Този нов квинтет, специализиран в изпълнението на музиката на Астор Пиацола, е създаден от Людмил Ангелов и освен него на пианото, в състава са Матиас Гонсалес, бандонеон (Аржентина), Йован Босавлевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара и Маргарита Калчева, контрабас. Закриването на фестивала на 27 октомври ще представи джазов концерт на световноизвестния струнен квартет АТОМ от Полша, който е единствен по рода си в света струнен квартет, свирещ ексклузивно джаз. А когато говорим за джаз трябва да споменем и концерта на Чучо Валдес, пиано /Куба, Испания/, на 29 октомври, част от програмата на фестивала „Пиано Екстраваганца”.

2_20

Но това не е всичко за Людмил Ангелов. На 5 ноември в зала „България“ предстои първата среща с проникновените му интерпретации от неговия нов клавирен интеграл „Людмил Ангелов свири Шопен“. Събитието се посвещава на Националния празник на Република Полша (Ден на независимостта - 11 ноември) и се реализира със специалната подкрепа на Посолството на Република Полша в България. В програмата пианистът ще представи емблематични творби от Шопен за соло пиано. Рециталът започва с първия публикуван валс на Шопен - „Голям брилянтен валс“ оп. 18, и включва също 3 валса оп. 34, валс оп. 42, смятан за един от най-изисканите в жанра, както и два валса, издадени след смъртта на твореца. В края на първата част ще прозвучи и внушителното Скерцо №2, което композиторът Роберт Шуман сравнява с Байронова поема.

Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще предложи на слушателите забележителна поредица от настроения и музикални образи, свързани с полската култура. Той ще изпълни четирите клавирни балади на Шопен, носещи силен драматичен заряд, много лирика и епични моменти. Между тях, подобно на интермедии, пианистът „вмъква“ три ноктюрни в еднакви тоналности с баладите, които със своята мечтателна атмосфера винаги са били сред най-обичаните творби на Шопен. Цикълът „Людмил Ангелов свири Шопен“ (сезон 2019 - 2020) се организира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Полския институт в София, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Ето каква неизчерпаема енергия има големият музикант.

И още за едно събитие, което е значимо за културния живот на столицата - Международният фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Той се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство. Събитията в DA Fest включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

Селекцията на DA Fest включва 60 артисти от различни държави и дисциплини. Тяхното участие във фестивала разкрива различни практики от богатия спектър на този род изкуствата - дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, био-технологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми

3_16

Акцент в програмата e участието на световно известния пърформанс артист STELARC (Австралия) - пионер в изкуството, създадено с био-технологии, роботика и дигитални медии. Той гостува за първи път в България и показва пред публиката своите постижения в редица събития в програмата. Зрителите могат да видят за първи път в България и уникалните  пърформанси на Мива Матрейек (САЩ). Нейните представления създават една магична реалност, в която  тя е силует и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея образи. Изложбите в DA Fest са много на брой, като обхващат пет локации: галерия "Академия", галерия на Гьоте Институт, галерия "Credo Bonum", галерия "Сердика" и галерийно пространство при Триъгълна кула на Сердика към РИМ-София.

6_5

И една друга изложба, на която също си заслужава да обърнем внимание. Не, че в София няма и други в момента, но тази се нарича „Финале”. Тя е в галерия „Структура” с куратор Мария Василева. Участници са Венета Андрова, Леда Ванева, Стела Василева, Станимир Генов, Димитър Генчев, Наталия Йорданова, Кирил Кузманов, Боряна Петкова, Радостин Седевчев, Валентина Шара. След тринадесет години активно присъствие на българската художествена сцена Гауденц Б. Руф обяви последния си голям проект у нас – изложбата „Финале”. Авторите в нея са подбрани на конкурсен принцип. В състезанието имали право да участват български художници или такива, живеещи в България до 40 годишна възраст, като представят свое актуално портфолио.

От получените 68 предложения били подбрани 10 от жури в състав: Гауденц Б. Руф, Аделина Попнеделева (художник), Весела Ножарова (куратор), Зоран Ерич (куратор, Белград), Калин Серапионов (художник), Кирил Василев (критик) и Мария Василева (куратор). Селектираните автори представят работи, създадени специално за изложбата или проекти в развитие. Включени са инсталации, обекти, видео, живопис, рисунка, скулптура и фотография. Изложбата дава представа, както за някои от принципите на работа на Гауденц Б. Руф в България, така и за динамиката на художествената сцена днес. Конкурсното начало, подпомагането на авторите за реализация на творбите, създаването на професионален екип за осъществяването на изложбите са част от установения през годините модел.

5_10

Към това трябва да добавим отварянето на конкурсите към българи, живеещи в чужбина, както и към чужденци, пребиваващи в България. Това сериозно обогати и разшири арт сцената у нас, включвайки непрестанно нови имена. Сегашната изложба не изневерява на тази традиция, представяйки автори, които работят в София, Пловдив, Лондон, Париж, Рим, Хелзинки, Амстердам и Берлин. Изложбата в голяма степен разкрива облика на българското изкуство през последните години – високо професионален и разнообразен. Това не би могло да се случи без участието на много хора и особено без последователните и щедри усилия на Гауденц Б. Руф. Той е дипломат и страстен почитател на изкуството. Като посланик на Швейцария в България от 1995 до 2000 г., организира в своята резиденция многобройни изложби. Подкрепя развитието на страната ни и мястото на съвременното българско изкуство в този процес не само в страната ни, но и на международната артистична сцена.  Представяните от него художници са сред съвременните български творци, които днес налагат профила на това изкуство. След приключване на дипломатическата си кариера през 2005 г. Гауденц Б. Руф засилва ангажимента си в полза на новото българско изкуство. В разговор за „въпреки.com” той беше казал: „По-важно за мен е подпомагането на изкуството, отколкото притежанието”.

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив

1 - 2. Людмил Ангелов – снимки Стефан Джамбазов

3. STELARC (Австралия), Stick Man / mini Stick Man, Hyper Prometheus, Perth Institute of Contemporary Art, Perth, 2018. Фотограф: Steven Alyian

4. Мива Матрейек (САЩ), Myth and Infrastructure. Фотограф: Scott Groller

5. Гауденц Б. Руф – снимка Стефан Джамбазов

6. Леда Ванева – „Тънки бели линийки”, от изложбата в галерия „Структура”

Моля почакайте...