Графити артистът Станислав Трифонов - Насимо създаде мемориален стенопис в памет на Кристо Явашев

Графити артистът Станислав Трифонов - Насимо създаде мемориален стенопис в памет на Кристо на фасадата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

кристо

Артистичната акция е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“, реализиран в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френски институт в България, Гьоте институт, фондация „Изкуство – дела и документи“, фондация “Мусиз”, фестивал Master of Art и Студио за професионален съвременен стенопис Fine Art Factory.

Проектът на Насимо е фигурална творба с елементи на стрийт арт и графити. Издържана е едновременно по принципите на класическото рисуване и живописта, но е и актуална.

Творбата има за цел да комуникира директно с всички поколения и националности, правейки асоциации с изкуството на Христо Явашев и висшите човешки ценности. Въпреки че тя има мемориална мисия, Насимо я създава така, че да не внася тъга и носталгия, а напротив – да чертае светла и оптимистична картина на бъдещето, както за него винаги го е правило изкуството на Кристо.

 

Автор на снимката - Иван Шишиев.

Моля почакайте...