Богата културна есен очакваме в столицата

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

В тази празнична за столицата седмица, станаха ясни някои възлови културни събития в София през есента. Става дума за две големи филмови събития – Киномания и Кино-литературния фестивал Cinelibri, и двете включени в Календара на културни събития на Столична община за 2019 година.

1_32

Разбира се, в тази седмица бяха връчени и наградите за ярки постижения в областта на културата, които бяха дадени на наистина заслужаващи личности като скулптора Павел Койчев, поетът Иван Теофилов, писателката Теодора Димова, кинорежисьорът Милко Лазаров, визуалният артист Венелин Шурелов и ред други творци и състави.

Но ни очаква наистина богата на културни събития есен в София. Тазгодишното издание на Киномания ще започне на 14 ноември в зала 1 на НДК с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на писателя Николай Хайтов. Филмовата панорама ще бъде до 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни. Киномания 2019 ще предложи на своята публика наполовина повече емоции с първото издание на Танц Филм Фест, който предшества фестивала, затова и наричат това издание 33 ½. Специално внимание е обърнато на 50-годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов. Тази година организаторите провеждат специална кампания „Гледай“, инспирирана от откриващия филм „Засукан свят“, с която целят чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са само част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е онзи магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, убедени са от екипа на Киномания.

9_5

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания, е и „Нарисувай ми тъга“ – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19 часа в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът имаше своята световна премиера на фестивала в Торонто, а беше отличен и със специална награда в категория „Късометражно кино“ от престижния международен фестивал. За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ. Другото събитие, с което ще започне вечерта, озаглавена „Нарисувай ми тъга“, е музикално-визуалният спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев. „Възможността да представя пред българска публика в този кино-концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години, е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика“, споделя Тео Ушев.

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, пожела голям успех на Киномания и филмите в нея, като подчерта, че вече 12 години Столична община партнира на филмовата панорама. „Предстои ви най-новата, най-хубавата и най-атрактивната програма на фестивала“, допълни още тя. Програматорите на Киномания Владимир Трифонов и Хермина Азарян представиха пред журналисти и премиерните заглавия в зала 1 – на 16 ноември – „Един дъждовен ден в Ню Йорк”, режисьор Уди Алън; 23 ноември „Болка и величие“, режисьор Педро Алмодовар, които вече дават заявка за потенциални хитове.

18

И за другото голямо филмово събитие през есента - Кино-литературния фестивал Cinelibri от 5 до 20 октомври в София. В тези 15 дни се очакват 55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК. Ярко завръщане в голямото кино правят режисьорите Роман Полански („Офицер и шпионин”), Беноа Жако („Казанова, последна любов”) и Павел Лунгин („Исав”). Ще могат да се видят екранизации по текстове на Робърт Музил, Станислав Лем, Робърт Харис, Харуки Мураками, Давид Фоенкинос, Ясмина Кадра и много други. Герои в част от филмите са величави фигури от различни епохи и области на изкуството: Вирджиния Улф, Леонардо да Винчи, Никос Казандзакис, Уилям Шекспир, Едмон Ростан, Мишел Уелбек, Карл Лагерфелд, Стиг Ларшон, Дж. Р. Р. Толкин, Пиер Луис...

Някои от филмите ще бъдат показани в България веднага след като бяха отличени в Кан, Венеция, Торонто и на други престижни световни кинофоруми. Почитателите на Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Никол Кидман, Харви Кайтел, Бен Кингсли, Тим Рот и Клайв Оуен могат да бъдат спокойни. Тази есен CineLibri прави дълбок реверанс към режисьора -визионер Стенли Кубрик и музикалната легенда Дейвд Боуи и отбелязва 250 години откакто Александър фон Хумболт измери света. Гвоздеят в конкурсната програма е копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число”. Естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. С нетърпение се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари”, която също ще се състезава за награда „Синелибри”. Това е история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. В образа на Фройд се превъплъщава Бруно Ганц – това е една от последните му титанични роли.

Единственото българско заглавие в конкурсната програма е „Снимка с Юки” на режисьора Лъчезар Аврамов. По думите на критиката този филм, създаден по мотиви от разказ в сборника „На изток от запада” от Мирослав Пенков, е стилна космополитна драма за непрекъснатото бягство на модерния човек от отговорностите и въпросите за смисъла. Премиерата на филма в рамките на CineLibri ще се състои на 8 октомври от 20:30 ч. в кино „Одеон” в присъствието на екипа. Извън конкурса, програмата е организирана в няколко модула: На живо от Космоса, Галавечери на културите, Звездна селекция, Документални филми, Театър по книга, Късометражно кино. Включени са и три от най-сполучливите български адаптации по литературни произведения от последните години. Документалните филми, включени в програмата на фестивала, са изключително силни и заслужават внимание заради острата си социална проблематика. Става дума преди всичко за филма „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на непримиримия разследващ журналист и писател Стиг Ларшон, автор на култовата трилогия „Милениум”. Зрителите не бива да пропускат и разтърсващия филм „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература през 2015 година. Много може да се говори още за филмите и събитията на Cinelibri, както и за другите събития, които предстоят. А и които се случиха тази седмица.

14_2

Но искаме все пак да отбележим две събития, свързани със Софийска градска художествена галерия. Едното е изложбата „И в кротък унес чака тя…“, посветена на 130 години от рождението на Иван Лазаров с куратор Любен Домозетски. Нейната основна идея е скулптурата на този забележителен автор, преподавател, академик, мислител и общественик да бъде представена в контекста на българското изкуство от първата половина на ХХ век. Това дава възможност за съпоставки, за по-пряко разбиране на някои процеси, за по-плътно очертаване на тенденции в художествения живот на тези динамични десетилетия и най-вече за проследяване на индивидуалното художествено развитие, което скулпторът демонстрира чрез своите произведения.

Изкуството на Иван Лазаров винаги е предизвиквало интерес, превърнало се е във важен ориентир за проследяване на теми, посоки, пластически решения. Неговата скулптура ясно се откроява на фона на българското изкуство от първата половина на ХХ век, силно въздейства със своите смислови измерения, пластически решения и индивидуален стил. В художественото развитие у нас между двете световни войни, творчеството му се оформя като едно значимо явление, което безброй невидими нишки здраво свързват с идеите, авторите, стремежите, тревогите и копнежите на своето време. Организирането на тази изложба се превърна в повод за актуализиране на художественото наследство на Лазаров, за проследяване на състоянието и местонахождението на произведенията, за поредно тяхно систематизиране. То от своя страна очертава нови посоки на изследване, осмисляне и възприемане и представя с нова светлина някои забравени или напълно неизвестни творби. Проучването, експозицията и каталогът са реализирани със сътрудничеството на наследниците на скулптора, пише в анотацията за изложбата.

16_2

Но другото интересно събитие е изложбата, която се откри в галерия „Дебют” в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”. През 2019 г. Софийска градска художествена галерия започна образователна програма „Музеят в училището, училището в музея“. Важна част от политиката на галерията е „изнасянето“ на изкуство извън залите и експонирането му в по-нестандартни пространства. Изложбата има за цел да допринесе за обогатяване на визуалната култура на учениците и да разшири техните знания по предметите "Изобразително изкуство" и "История на изкуството". Дава се възможност да се видят копия на някои от най-интересните произведения от фонда на СГХГ. Галерията организира изложбата „Градът и твореца“, която се състои от двадесет дигитално принтирани копия на произведения от живописния и скулптурния фонд, както и от фонда за съвременно изкуство. Копията са максимално близо до оригиналните произведения както като размери, така и като техника, и дават добра представа за богатството на колекцията на СГХГ. Те са изработени в техниката дигитален печат и включват и два 3D модела на скулптури от фонда на СГХГ. Темата на изложбата през 2019 г. е „Градът и твореца. Произведения от фонда на СГХГ“. Художниците, които са представени, са Никола Петров, Владимир Димитров – Майстора, Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Кирил Цонев, Цанко Лавренов, Иван Кирков, Текла Алексиева, Лика Янко, Славка Денева, Лъчезар Бояджиев, Надежда Ляхова, Правдолюб Иванов и други. И това е много хубаво – не само учениците да влизат в галериите, но и галериите да идват при тях. И е шанс културата да става все повече част от обществото ни. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1- 8. Връчване на Наградите за ярки постижения в областта на културата /2. Иван Теофилов; 3. Павел Койчев; 4. Венелин Шурелов; 5. Теодора Димова; 6. Йорданка Фандъкова, кмет на София връчи наградата на Милко Лазаров/

9 -10. Представяне на Киномания 2019

11 - 15. Откриване на изложбата на Иван Лазаров в Софийска градска художествена галерия

16 - 17. Изложбата в галерия „Дебют” в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”

18. Жаклин Вагенщайн, директор на Кино-литературния фестивал Cinelibri, при представянето на тазгодишната програма на феста

Моля почакайте...