Ах, този джаз

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)_1

„Ах, този джаз” / „All that jazz” беше заглавието на знаменития филм на Боб Фос от 1979 година, носител на наградите „Оскар” и „Златен глобус”. Но това заглавие можем да заимстваме и за джаза тази седмица в София. Биг бендът на БНР откри своя сезон с чудесен концерт, а ден след това е фестивалът „Жълтите павета”, в основата на който е Теодосий Спасов.

Петото издание на Музикалния фестивал „Жълтите павета”, който е включен в календара на културните събития в София, ще бъде освен столицата и в Габрово. Всяка година фестивалът има определена тема, като тазгодишното издание е посветено на еврейското присъствие в джаз музиката. Създателят и артистичен директор на фестивала Теодосий Спасов беше казал преди време в разговор за „въпреки.com” за „Жълтите павета”: „Нещо, като малък специален фестивал, който е отворен жанрово, но при всички случаи винаги ухае на джаз, защото джазът се оказа най-демократичната музика, която винаги оставя отворена врата за различни влияния и въздействия с цел смесване на различни култури и гледни точки по посока на играта, наречена музика”. И още за фестивала: „Идеята ми е да е в близост на жълтите павета  като един от символите на София. Реализира се в Театър „Българска армия”. Два дни е, обяснимо е поради обема на бюджета. Като място е много хубаво да се провежда един музикален фестивал в театър или друго културно или театрално пространство, където хората отиват като на празник. Има едно специално усещане, когато човек влиза в такъв храм на културата. Всяка година фестивалът трябва да занимава любимата си публика с различни теми, различни пътувания, полети в музиката”, отбеляза Теодосий.

Фестивалът се открива в Театър „Българска армия” от триото на Ярон Готфрид, който е един от стълбовете на джаз музиката в Тел Авив, а освен това много често се изявява и като диригент. Те представят една своя джаз версия на „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски. След това публиката ще чуе изпълненията на групата на Нед Мак Гоуън. Той е американец от еврейски произход, изключително авантюристична натура и е донесъл за фестивала уникална контрабасова флейта. Групата му е с тромпетист от Холандия, перкусионисти от Япония и Индия, както и латино китарист. Акцентът във втората фестивална вечер - на 6 октомври е китаристката от Тел Авив Инбар Фридман, която участва със своята група. В нейните изпълнения много ярко се усеща съвременният джаз пулс на китарното свирене. След това се представят „Парадокс Трио” с участието на Теодосий Спасов, които закриват фестивала на софийска сцена. Сред съпътстващите събития на фестивала е изложбата на фотографката на БНР Ани Петрова в клуб „Максим”, която представя портрети и моменти от различни джаз концерти и изпълнители.

Биг бендът на БНР пък откри концертния си сезон с Electric Miles. Имали сме възможност да отбележим колко голяма е промяната на състава с идването на Антони Дончев като негов ръководител и диригент. Първо студио на БНР представи музика от и за великия Майлс Дейвис. Солисти бяха блестящите тромпетисти: Росен Захариев – Роко, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев. Преди време в разговор за „въпреки.com” Роко каза: „Всичко на музиканта е шаманско! Първите шамани са били музиканти и все още шаманите работят с музика, за да се свържат с духовете, защото те са посредници между духа и човека. Същата дейност се извършва и от музиканта”. И добави: „Това са вибрации, които са звук, а за мен и не само за мен. Това е първоизточникът на Сътворението и всичко е звук и вибрация. Със звука може да се разруши всичко и да се сътвори всичко. Това му е шаманското. На хората, на публиката би трябвало да действа сътворяващо. Има редица шамани - музиканти, които действат и обратно – разрушаващо. Има силата да направи и двете, в двете посоки да тръгне. Силата е неутрална. Тя седи в центъра, но къде я насочиш – зависи какво правиш с нея. Можеш да я убиеш или да родиш със звук”, каза Росен Захариев.

През изминалия сезон Биг бендът на БНР с огромен успех реализира за втори път проекта „Sketches of Spain“ с Роко. Концертът, част от Биг бенд джаз академия с музикантите от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, бе с участието и под диригентството на Михаил Йосифов. Венцислав Благоев е солист на Биг бенда на БНР, артистичен директор на „Джаз форум Стара Загора” и „Джаз под звездите на Деветашкото плато”. В разговор за „въпреки.com” бяхме попитали Венци Благоев какво значи за него джазът. „Не знам какво значи джаз, никой не знае. Произходът на думата още го търсят. Свободата е много добра дума, тя е еквивалент на джаза. Също импровизацията, комуникацията, най-обичам комуникацията в джаза. В България има вкус към джаза, има музиканти, които имат достатъчно добра подготовка. Има публика, която е възпитавана още от хора като Веселин Николов, от Йордан Рупчев, проф. Владимир Радулов, като Манол Цоков, покойник вече /дългогодишен ръководител и диригент на Оркестър „Габрово“ – б.а./, Петьо Парчето /Петър Петров - Парчето - един от основоположниците на българския джаз, също покойник – б.а./, апостол, истински апостол. В по-ново време Христо Йоцов, Антони Дончев, Любомир Денев, естествено. Те пазят нивото, възпитават публиката, държат висока летвата на джаза”, каза Венци Благоев.

За него джазът е импровизация, но предимно подготвена. „Импровизация има и в народната музика, и в рока, но там средствата са много по-малко. Хармоничната структура, ладовете са доста по - еднообразни, разбира се, имат си своето място. Докато джаз музикантът трябва много да учи. Не случайно във всяка академия по света, включително и в класическите отдели се обръща внимание на обучение с джаз. Трябва да познаваш и това, което правят другите”, каза Венци Благоев. Той е съгласен, че всъщност добрата импровизация е добре подготвената импровизация. Колкото до предстоящия концертен сезон на Бенда ще вземат участие редица солисти, познати у нас и от международните сцени – Вокална група „Радиодеца”, Рут Колева, Петър Салчев, Васил Петров, Мартин Ташев, Ерик Трюфа и много други. Вторият концерт на Биг бенда на 22 ноември ще отбележи 75-тата годишнина на Симеон Щерев. Изключително интересен е проектът „Джаз в класиката“ със солисти: кларинетиста Данчо Радевски и виолончелиста Атанас Кръстев. През този сезон предстои поредното издание на Биг бенд джаз академия, както и Концерт в памет на Александър Бръзицов. Концертният сезон ще завърши на 13 юни под диригентството на  Ангел Заберски. Така че, джазът предстои … 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com” 

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на фестивала „Жълтите павета”

1. Теодосий Спасов – снимка Стефан Джамбазов

2. Тримата прекрасни тромпетисти Михаил Йосифов, Венцислав Благоев и Росен Захариев – Роко отново ще свирят заедно под диригентството на Антони Дончев – снимка Стефан Джамбазов

3. Ярон Готфрид – снимка архив на фестивала „Жълтите павета”

4. Нед Мак Гоуън – снимка архив

5. Инбар Фридман - снимка архив

6. „Парадокс Трио” - снимка архив

7. Росен Захариев – Роко и Михаил Йосифов – снимка Стефан Джамбазов

8. Венцислав Благоев – снимка Стефан Джамбазов

9. Пианистът и диригент Антони Дончев – снимка Стефан Джамбазов

Моля почакайте...