-

„Европейски музикален фестивал“: Людмил Ангелов посвещава рецитала си на своя учител Константин Станкович

 

На 2 октомври от 19.30 ч. в зала “България” пианистът Людмил Ангелов ще участва в програмата на „Европейски музикален фестивал“ с клавирния рецитал “Фантазии и сонати”. Изпълнителят посвещава събитието на своя учител - забележителния клавирен педагог Константин Станкович по повод 100-годишнината от неговото рождение. Людмил Ангелов започва заниманията си при него на 16-годишна възраст и това изиграва ключова роля в израстването и развитието на младия музикант.

„Дължа му изключително много за това, което съм като пианист, музикант и човек. Сигурен съм, че там някъде горе, той ще бъде доволен, защото програмата, която ще изпълня, е от произведения, които той много обичаше, и които съм разучавал под негово ръководство“, споделя Ангелов пред микрофона на радио „Класик А“ по повод събитието. „На този концерт публиката ще види две лица на Людмил Ангелов: едно, което обикновено се свързва с моето име като интерпретатор на Шопен, и второто с абсолютно гениалната музика на Моцарт и Бетовен, където ще се опитам да бъда не по-малко Людмил Ангелов“, подчертава пианистът.

Програмата представя във всяка част по една фантазия и една соната, като всяка от четирите композиции представлява огромно предизвикателство за изпълнение на сцена. В първата част на вечерта ще прозвучат Фантазия в до минор, KV 475 от В. А. Моцарт и Соната за пиано №32 в до минор, оп. 111 от Лудвиг ван Бетовен.

„Тези две произведения определено имат пряка емоционална връзка, обединени от драматичната и трагична атмосфера в тях“, казва изпълнителят. Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще зарадва почитателите си с две творби от Фредерик Шопен – Полонез-фантазия оп. 61 и Соната за пиано №2 в си бемол минор, оп. 35, чиято трета част е прочутият Траурен марш.

„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития за 2023 г. 

Билетите за събитието са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Моля почакайте...