-

Галерия на открито в градина "Кристал": Изложба „В търсене на звука“

От 18 септември до 1 октомври в Галерия на открито на Столична община в градина "Кристал" Национален център за алтернативна комуникация „Ние ви чуваме“ представя изложбата „В търсене на звука“, уловила в кадри взаимодействието между нечуващи модели и пет музикални инструмента от българския фолклор. Експозицията разкрива начините за чуване отвъд Тишината чрез снимки, заснети на различни живописни места из страната.

Изложбата се представя в рамките на ежегодната световна инициатива „Международна седмица на Глухите* хора“, и е в унисон с каузите на сдружение НЦАК „Ние ви чуваме“ за подкрепа на лица със слухови дефицити чрез култура и изкуство.

Mоже ли мyзикaтa дa бъдe ecтecтвeн aктивaтop зa cъбyждaнe нa „cпящи” cлyxoви нepви?

Кaĸвo e yceщaнeтo зa дoпиp c живия звyк от мyзикaлeн инcтpyмeнт в мoмeнтa нa нeгoвoтo звyчeнe?

Каква е paзликaтa в yceщaнeтo нa звyкa cъс и бeз cлyxoв усилвател, aпapaт или кoxлeapен имплант?

Това са само част от въпросите, на които Национален център за алтернативна комуникация „Ние ви чуваме“ търси отговор чрез пет музикални фотосесии, заснети през 2022 г. в сътрудничество с етно фотографа Асен Великов. В тази уникална за България поредица от експерименти със звук, ритъм и мелодии участват непрофесионални модели със слухови дефицити и професионални изпълнители на български фолклор от ДФА „Филип Кутев“ и гайдарски състав „Петко Войвода“.

Фотоизложбата „В търсене на звука“ представя 28 от най-добрите кадри от тези фотосесии, в които младежи и девойки от нечуващата българска общност са тествали своите акустични усещания със и без техническо средство при живо звучащи родопска гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

Моля почакайте...