-

"Софийски музикални седмици": Концерт „Ритмите на Бразилия и Балканите“

Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

„Ритмите на Бразилия и Балканите“ от ансамбъл “Синергия 3"

30 юни (петък), 19.00 ч., Камерна зала “България”

Милан Милошевич (кларинет), Милица Йованович (флейта), Йованка Вишекруна Янкович (пиано)

Програмата на ансамбъл Трио Synergia 3 включва стандартни репертоарни произведения на бразилски композитори за класическа музика, като Ейтор Вила-Лобос, Патапио да Силва и Хоаким Каладо, както и произведения на сръбските автори Марко Тайчевич и Божидар Боки Милошевич.

В момента този ансамбъл работи върху създаване на нов репертоар, съчетаващ музикалната традиция на класическите бразилски автори и утвърждаването на произведенията на сръбските автори и художници и същевременно поддържане на традицията и значението на бразилските автори, представяне и доближаване на слушателите до балканската музикална традиция и култура.

"Синергия" има дълга и успешна концертна традиция, като освен стандартния репертоар за класическа музика, ансамбълът изпълнява гъвкава визионерска роля, изследвайки обработката на съществуващи шедьоври в нови аранжименти и давайки шанс на изключителни млади артисти да достигнат до своето артистично изразяване.

Sinergia 3 през 2023 г. е естествено продължение на тази традиция, в която от създаването си през 1997 г. има в редиците си международни музикални звезди като световноизвестния Неманя Радулович (цигулка), Един Карамазов (лютня и китара), Ясминка Станчул (пиано), Деян Синадинович (пиано), Жарко Перишич, Лаура Левай Аксин (флейта) и Милан Милошевич (кларинет) и др.

Комбинирайки звуковата съвместимост и синергията на флейта, пиано и кларинет, музикантите предлагат вълнуваща комбинация от различни звучности и смесват звуковия тембър на трите различни инструмента. Техният проект има за цел да покаже синергията на бразилската и балканската музика, като се фокусира върху автентичността на орнаментите в традиционната народна музика и нейните световноизвестни автентични ритми.

Програмата на концерта ще представи най-известните произведения на бразилски и сръбски автори, които съдържат елементи от европейски класически стил и традиционна музика с етнически и фолклорни мелодии на Балканите и Бразилия.

Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ е част от Календара на културните събития на Столична община.

Моля почакайте...