-

17-о издание на платформата "Световен театър в София"

17-ото издание на платформата "Световен театър в София" ще се състои между 4 и 24 юни. Водещи събития тази година са ексклузивните гостувания на спектаклите „Да яздиш облак” на Раби Мруе, „Любов” на Пипо Делбоно и „Животът е сън” на Деклан Донелан и Ник Ормерод.„Животът е сън” и „Любов” са най-новите сценични творби на Деклан Донелан (Великобритания) и Пипо Делбоно (Италия), а продукциите ще гостуват в София веднага след участия на международни театрални фестивали и форуми.

Българската публика вече познава и тримата режисьори, техните гостувания са оставили значими следи в театралния живот. Първата среща с вълнуващия документален театър на Раби Мруе е през 2010 г. със спектакъла „В търсене на изчезналия служител”. Оттогава насам световната кариера на базирания в Берлин ливански режисьор стремглаво се развива, той представя свои работи в сферата на театъра и визуалните изкуства на водещи сцени и музеи по света - Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк, Център Помпиду в Париж, Тейт Модерн в Лондон, бил е асоцииран режисьор на престижния немския театър Мюнхнеркамершпиле и др. Той гостува отново в София със спектакъла „Да яздиш облак“, в чиято основа е историята на собствения му брат Ясер Мруе, когото ще видим на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. „Да яздиш облак“ въвлича в завладяващо размишление за крехкия процес на създаване на лична биография – една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

„Да яздиш облак“ открива тазгодишното издание на платформата „Световен театър в София“ на 4 юни от 19.30 ч. в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

След първата среща на българската публика със завладяващия театър на Пипо Делбоно през 2015 г. с „Орхидеи“, Световен театър в София отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда „Нови театрални реалности“. Неговият спектакъл „Любов“, който вече жъне успехи по международните сцени, ще бъде представен на 8 юни от 19.30 ч. на сцената на Сатиричния театър. „Любов“ е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др). Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване. „Любов“ гостува с подкрепата на Италианския културен институт в София.

На 15 юни от 19.00 часа в Народен театър „Иван Вазов” ще видим най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод „Животът е сън”, реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на "Световен театър в София" „Животът е сън” ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали - този в Единбург. Българската публика познава вече техни постановки, постигнали широко признание заради своите проникновени съвременни интерпретации на класическата драматургия и високо актьорско майсторство. И до днес се помни първото им гостуване в София през 1987 г. с „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, а след това през 1994 г. с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ показаха френската им постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17-и век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Платформата „Световен театър в София“ ще предложи още висококачествени театрални преживявания. Повече информация и актуални новини ще намерите на viafest.org.

Платформата "Световен театър в София" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г.

Моля почакайте...