-

"Детски панаир" с над 40 културно-образователни инициативи за малчуганите

На 3 юни (събота) пред Народен театър "Иван Вазов" и в Градската градина ще се проведе "Детски панаир", посветен на Деня на детето. Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание, което отново е част от Календара на културните събития на София и се организира от фондация "Изиарт". Всички инициативи в програмата на "Детски панаир" са със свободен вход.

Работилниците ще се провеждат от 11.00 ч. до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Фондация "Изиарт" създава специални игри за музеите. Тази година основна тема на "Детски панаир" ще бъде културно-историческото наследство, разработена под формата на ателиета, посветени на духовните и материални съкровища на България. Ще има тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица и рисуване на средновековни заглавни букви, народни костюми и кукерски маски и т.н.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници: по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунената работилница, грънчарство, детски играчки, макиаж и т.н. На сцената ще има атрактивна детска програма - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Отново ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на истински пожарникари.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата посредством творчески ателиета както на открито, така и в редица културни институции (музеи и галерии). Проектът не е комерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в разнообразните работилници.

"Детски панаир" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г.

Моля почакайте...