-

Концерт с неаполитански канцонети в Европейския музикален фестивал

Paese Mio Bello (Страна прекрасна моя) е името на събитието, което „Европейски музикален фестивал“ ще предложи на 31 май от 19.30 ч. в Централен военен клуб. В музикалния проект на певците Джани Ламаня, Ана Спанюоло, Патриция Спинози, Лело Джуливо и китаристите Микеле Боне и Паоло Прополи ще оживее слънчевата красота на италианския фолклор. Концертът предлага вълнуваща среща с музиката на един от най-колоритните италиански градове – Неапол, дал своя важен принос в областта на световното изкуство, история и култура.

Концертната програма има амбицията да представи най-доброто от неаполитанския репертоар – песни, които извират от сърцето и мъдростта на народа, усъвършенствани от големи композитори, музиканти, поети и артисти, които ги поднасят обновени във времето, и превърнали се в емблема на Неапол. Мелодиите са понякога сантиментални, понякога задъхани като тарантела, а друг път с акцент върху ритъма, който е водещият при изпълненията с дайре. Публиката ще има възможност да чуе тази музика, която създава хармонична атмосфера, богата на емоции и чертае пътищата за развитие на фолклора през различните епохи до нашето съвремие. 

„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София. Партньор за концерта е Италианският културен институт в София.

Изпълнителите на Paese Mio Bello започват своя артистичен път още в края на миналия век, когато в Неапол се създава цяла школа от певци и артисти, посветили се на изучаването на народната неаполитанска музика. Тази школа се ръководи от Маестро Роберто Де Симоне – музикант, композитор и етнолог, значима фигура за културата на цяла Южна Италия. През следващите десетилетия започва преоткриването на старинни вокални жанрове от региона на Кампания, които, умело преработени от Маестро Де Симоне, правят неаполитанската музика популярна и по света.

Всички артисти от квартета имат завидна сценична кариера и множество участия както в родината си, така и по света. Това, което ги обединява, е любовта към националните музикални традиции. Със своите изпълнения те ще пренесат публиката в една автентична атмосфера из малките улички на Неапол, съхранили паметта за древната история и богата култура на града. Техните гласове възпяват хармонията, красотата и надеждата, пресъздадени чрез колоритния фолклор на Южна Италия. В програмата присъстват автентични фолклорни образци, както и по-съвременни аранжименти на стари народни песни, включително и песни на италианските емигранти в Америка от началото на 20-ти век.

 

Моля почакайте...