-

Фестивалът „Да поЧетем“ празнува писмеността и словото

На 24 май книгите и писмеността се завръщат на площад "Славейков" с фестивала "Да поЧетем", който ще представи многото и различни начини да се докоснем до българската книжовност с целодневна програма от културни прояви. Събитието включва обиколки из литературни забележителности, разкази за българските класици, както и разнообразни съвременни прочити на българското творчество, които ще се развихрят на сцената от сутринта до вечерта. Ще има четения и срещи с любими автори, литературен базар, много аудио истории, детска литературна работилница, импро театър и хип-хоп концерт по текстове от български стихотворения. 

За анонсиране на разрастващата се програма на фестивала, организаторите отправиха своето послание, изписвайки 85-метров надпис “Да поЧетем” по протежението на целия площад "Славейков", за да поканят всички да почетат най-българския празник или просто да дойдат на "Славейков" в празничния ден, за да послушат или почетат любима книга. 

Програмата на сцената на „Да поЧетем“ започва в 11.00 ч. с четене и литературна работилница за деца. Заедно с Катя Антонова, героите на "Феята от захарницата" и любимата Силвия Петкова малчуганите ще се впуснат в творческо приключение, ще четат, слушат и създават истории, като обединят безграничното си въображение. Популярният автор от "Бохемска София" Виктор Топалов ще отведе желаещите да научат повече за българските класици, творили около площада, на обиколка из „Кварталът на писателите“, а следобед ще се проведе първият куиз на открито на тема българска литература. Привечер забавлението продължи със смехотерапия от Цветелина Цветкова, а актьорите от импро театър „Както ви харесва“ ще включат публиката в импровизационното предизвикателство „Ти четеш, ние играем“. Празникът ще завърши с уникално изпълнение на любимия съвременен хип хоп поет Жлъч, който ще рапира българска поезия. 

Специално за повода площадът ще осъмне с нова фестивална визия с основен лайтмотив, вдъхновен от българската кирилица, удобни места за четене, бар зона и мини базар за книги и оригинални литературни сувенири. Посетители и минувачи ще се потопят в атмосферата на празника с аудио откъси от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и други любими творци от библиотеката на Storytel. През целия ден ще може да се закупи „книга-изненада“ от голямата отворена книга-инсталация на издателство Orange, която ще приветства минувачите редом до пейката на Славейкови. 

Фестивалът “Да поЧетем” се провежда по инициатива на агенция Imp-Аct в партньорство със Столичната община в Календара на културните събития на София, с подкрепата на Storytel, Orange, McDonalds, Бохемска София и комуникационен партньор DDB Guts & Brains. 

 

Моля почакайте...