-

Street Music Fest – първи фестивал на уличната градска култура

От 19 до 21 май (петък, събота и неделя) на площад „Славейков“ се провежда първият фестивал на уличната градска култура Street Music FestЗа първи път в София има фестивал на уличните музиканти – хората, които придават колорит и радост на града, ще бъдат обединени в цветен и весел форум, който ще събере на едно място музика, стрийт арт, фотография, цирково изкуство, танцови и театрални изпълнения и много други забавления от туптящото сърце на града – улицата. Събитието се провежда с подкрепата на Столична община – Столична програма "Култура".

Колоритът на София – любимата дама с цигулката, чудесният господин с акордеона, супер талантливите брейк танцьори, романтичния саксофонист, зашеметяващите циркови артисти, вдъхновяващите хлапета с графити картините – тези незаменими персонажи от градските разходки не само ще се съберат на едно място, а ще имат и своята заслужена сцена на площад „Славейков“. В рамките на три дни те ще представят своето изкуство и ще получат заслуженото признание и овации за своята работа.

Първият фестивал за улична градски култура качва на сцена най-емблематичните лица на софийската стрийт музикална и творческа общност. Да работиш на улицата е най-свободната и независима форма на изразяване, този път са избрали десетки талантливи артисти. Фестивалът им дава сцена, аплодира професионализма им, вади имената от анонимност с огромното желание те да станат популярни сред още повече хора. Много от големите световни звезди са тръгнали именно от стрийт изкуството – ZAZ и DUB FX са само две от имената, които с гордост поставят този факт в официалните си биографии.

Фестивалът се открива на 19 май (петък) в 17.00 часа с музикална програма и фотографска изложба на Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София". Умението му да улавя красивите моменти в столицата е наречена „Под небето на София“ и в нея ще видим и част от участниците в Street Music Fest в обичайните им места на действие - улиците на града. Музиката на живо както в петък, така и в събота и неделя, ще звучи от 18.00 ч. до 21.00 ч. На 19 май са изпълненията на Oriental Mariachi – група от контрабас, виола, китара и тарамбука. Следва чаровният Кристофър Кем, който ще покаже как виртуозно се свири на цигулка и извън концертните зали. Вечерта ще завърши с Рада Илиева и нейното изкуство за китара и глас.

В събота - 20 май - събитията стартират още в 10.00 ч., когато графити артисти ще рисуват върху варели, а в 11.00 ч. ще започне цирковата работилница Mini Art Fest. Клоуни, акробати, жонгльори и и магични фокусници също ще са на площада.

В 12.00 ч. ще потегли тематичният маршрут "Стара и Нова София" на "София Графити Тур".

В 13.30 ч. се включват и танците - уличната сцена се появяват красивите рокли, ретро прически и шеметни танци на Swinging Monkeys. 

Между 16.00 ч. и 18.00 ч. в пространството на "Betahaus" на пл. "Славейков" ще се проведе Мастър клас по улична фотография с Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София".

В музикалната програма на деня, която отново започва в 18.00 ч., ще се включат "Александър Кендеров Band - Живи и здрави", бандата "Джамбуре", които също са избрали свободата на улицата за своя сцена. Този зареден с емоции ден ще приключи с изпълнението на Дидо Петков и неговата китара и глас.

В неделя - 21 май - в 10.00 ч. ранобудните графити артисти ще рисуват върху варели, а в 12.00 ч. отново поема графити турът "Стара и Нова София". В 12.00 ч. своето изкуство ще покаже школата за танци International Dance Academy. От 18.00 ч. до 21.00 ч. е музикалната програма, която стартира с тромпета на Валентин Атанасов, следва един от най-колоритните софийски улични артисти, добре познатият акордеонист Исус Ангелов. Шоуто продължава с Teddy Velvet и нейната формация от тъпан, гъдулка и контрабас. Финалът е за Маги Петрович, чието изпълнение на виолончело е още едно доказателство за това, че уличното изкуство представя истински музикални майстори.

Водещ на Street Music Festе е още една градска легенда – Никола Стойнов.

Street Music Fest се организира от Mish Mash Fest – фестивал на таланта и добрия вкус, който вече 7 години задава стандарти в хендмейд базарите в България.

 

Моля почакайте...