-

Концертът „Европа танцува“ събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

Елитни младежки и детски танцови състави ще вземат участие в станалия вече традиционен в програмата на „Европейски музикален фестивал“ концерт „Европа танцува“. На 19 май от 18.30 ч. под купола на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларгото) събитието ще събере на една сцена млади танцьори от повече от 10 различни състава, като общият брой на участниците ще бъде над 250. Формации от Националния дворец на децата, балетна школа „Маша Илиева“ и Общински културен институт Дом на културата „Средец“ ще представят подбрана селекция от разнообразни жанрове на танцовото изкуство. Класически и модерен балет, спортни и латино танци, хип-хоп и български фолклор ще забавляват публиката, входът е свободен. Водещ на концерта ще бъде Елица Красимирова, а сценарият е подготвен от Александър Мутафчийски – артисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

Дом на културата „Средец“ ще се представи с две от водещите си фолклорни формации и с изпълнения на таланти от детската балетна школа „Алиса“. Ансамбъл „Здравец”, ръководен от хореографите Александрия и Георги Стоянови, както и най-старият самодеен фолклорен състав в България – ансамбъл „Средец“, с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев, се нареждат сред емблематичните състави за народна музика в страната. Техните изпълнения се отличават с изключителна чистота, стил, емоционална сила и художествено майсторство.

Възпитаниците на елитната балетна школа „Маша Илиева“, които редовно печелят награди от международни балетни конкурси, също ще вземат участие в спектакъла. За доброто настроение на публиката ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са детски ансамбъл „Бъдниче“ (ръководител Марек Дяков), школа по хип-хоп и стрийт танци, ръководена от Ивайло Алексиев, танцово ателие „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, студио за модерен балет „Цветни мечти“ с ръководители Снежана Бечева и Борислава Бечева-Георгиева, клуб по спортни танци „Стил“ с ръководител Анелия Серафимова, детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ (хореографи Симона Андонова, Борислав Мутафчийски) и танцово студио „Макове“ с ръководител Евелина Желева. Всички тези формации имат богата биография с участия в множество концерти, телевизионни предавания, шоу-програми, международни и републикански фестивали и са спечелили високи отличия от конкурси и състезания у нас и в чужбина.

„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община и е част от Календара на културните събития на София.

Моля почакайте...