-

Международен музикален фестивал „Камералия“

От 10 май до 3 юни в София ще се проведе международният музикален фестивал „Камералия“, част от Календара на културните събития на Столичната община. Програмата му включва пет концерта, реализирани в партньорство със Софийската филхармония, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, посолствата на Кралство Испания и Република Турция, Италианския културен институт и Института Сервантес.

В ключови локации на София – камерна зала „България“, концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Sofia Live Club – меломаните ще могат да се насладят на тези изключителни концерти, представящи оригинална палитра от стилове и нова концепция за камерната музика. Тя се базира на представянето на музиканти от различни държави, събрани от една обща страст – съвместното правене и изживяване на музиката в нейните различни жанрове.

Откриването на фестивала ще бъде на 10 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" с концерт на Филхармоничния духов квинтет и пианиста Людмил Ангелов с много интересна програма, включваща премиерни за България изпълнения на творби от Венсан д'Енди и Пол Юон.

Вторият концерт на фестивала е на 18 май от 20.00 ч. в Sofia Live Club и ще представи фламенко вечер с авторския проект Tocan-do-s на изтъкнатите испански музиканти Пабло Малдонадо (пиано), Панчо Браняс (перкусия) и танцьорката Соня Франко.

На 20 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" публиката ще може да се наслади на изкуството на италианското клавирно трио Goffriler, което ще изпълни творби от Лудвиг ван Бетовен, Клара Шуман и българската премиера на Трио оп. 54 от Винченцо Ферони.

На 27 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" ще бъде първата изява у нас на изгряващата турска звезда на виолончелото Нил Коджамангил, която ще си партнира с Людмил Ангелов.

На 3 юни от 19.30 ч. в НМА "Проф. Панчо Владигеров" е закриването на фестивала с концерт на двама изключителни музиканти – Висенте Кампос, тромпет (Испания) и Ектор Гусман, орган (Мексико/САЩ), които ще изпълнят една много атрактивна програма включваща произведения от барока до съвремието. Тези двама музиканти ще изнесат и майсторски класове за студентите в националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Пълната програма на фестивала може да видите на http://www.cameralia.com/. Билети за концертите могат да бъдат закупени от EVENTIM и на касата в зала „България“.

Фестивал "Камералия" се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение на фестивала „Пиано Екстраваганца“. Освен артистичен директор на фестивала „Камералия“, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието.

 

Моля почакайте...