-

„Случаят Тесла“ – нов детски филм на режисьора Андрей Хадживасилев

Новият български детски филм „Случаят Тесла“ на режисьора Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.

"Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене, кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика. Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!", казва режисьорът Андрей Хадживасилев.

"Случаят Тесла" спечели наградата на публиката за най-добър филм в конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". Премиерната дата за разпространение на голям екран в България е 31 март 2023 г., разпространява "Александра Филмс". Филмът вече е селектирана на фестивали в Германия, Канада и Южна Корея.

В „Случаят Тесла“ участват Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов.

Сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, оператор е Божидар Симеонов, композитор – Георги Стрезов, а продуценти са Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев.

Филмът е реализиран с подкрепата на Столична Община, Изпълнителна агенция "Национален филмов център", БНТ, Природен парк "Витоша", ЧСУ “Цар Симеон Велики“, Книжарници Ciela, DM, MBG Toys, Esteta Interiori, Grand Optics, Netpeak, Скаутите на Шумен "Мадарски конник” и Скаутски клуб Compass – Варна.

Моля почакайте...