-

„Музикални вторници 2023“: Рецитал на пианиста Александър Хинчев

Цикълът „Музикални вторници 2023“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на  културните събития на София за 2023 година.

На 21 март известният български пианист, който дълги години живее и твори в Италия, ще изнесе в зала БИАД интересен рецитал с емблематични произведения на Р. Шуман, С. Рахманинов и Фр. Шопен.

Високата класа на Александър Хинчев и изключително стойностните произведения гарантират незабравимо изживяване на зрителите на концерта в цикъла за камерни концерти „Музикални вторници“.

Александър Хинчев е роден в София в музикантско семейство. Дебютира като изпълнител с Концерта за пиано и оркестър в ла минор от Григ. Завършва Музикалната академия в София като ученик на проф. Константин Ганев. По-късно учи при Винченцо Витале в Академия „Санта Чечилия“ - Рим, където се дирломира с отличие и Специална награда на журито. Лауреат на Международния конкурс „Бузони“ - Болцано, на Първа награда на Международния конкурс за пиано в Будапеща. Върху формирането му оказват влияние ценните съвети и контактите с личности от величината на Святослав Рихтер, Яков Флиер, Лучано Берио, Алексис Вайсенберг, Жорж Претр, Серджо Фиорентино и др.

Гастролирал е в Италия, Австрия, Испания, България, Германия, Русия, Украйна, Литва, Франция, Унгария, Белгия, САЩ, Япония, Мехико и др. Концертирал е с едни от най-великите певци и инструменталисти на нашето време – великия бас Борис Христов, мецосопраното Кати Берберан, виолончелиста Франко Маджо Ормецовски и др.

Александър Хинчев е свирил в някои от най-престижните концертни зали в света: „Концертхаус“ – Виена, „Театро Гранде“ – Бергамо, „Театро Массимо“ – Палермо, Театро „Сан Карло“ – Неапол, Театро Комунале – Генуа, Театро „Петруцелли“ – Бари, „Палацо Лабия“ – Венеция, прочутата Зала „Чайковски“ на Московската консерватория, Зала на Националната филхармония Мексико – Мексико сити, Зала на Филхармониата – Нагоя, Япония и др.

Хинчев води Майсторски класове по пиано в редица страни по света: Католически университет– Washington, USA, Консерватория „Сан Пиетро а Майелла“ – Неапол, Лайпциг – Германия и т.н.

Критиката не пести суперлативи за неговите изпълнения, специално подчертавайки съчетанието на блестяща виртуозност с тънка чувствителност и артистичност, както е озаглавена една от последните рецензии от Германия: „Всеки докоснат клавиш е абсолютна емоция“.

През май 2014 г. е удостоен е с почетен златен медал от Министерство на културата на Република България за изключителни заслуги при международното честване на „100 години Борис Христов“.

 

Моля почакайте...