-

20-о издание на "София Мийтингс"

"София Мийтингс" е копродукционен пазар, който е фокусиран върху изгряващи режисьори и има за цел да подпомогне финансирането на техните проекти в развитие, както и да подкрепи бъдещето на вече завършени или в различен стадий на постпродукция филми.

"София Мийтингс" се провежда за 20-и път от 23 до 26 март по инициатива на "Арт Фест" в рамките на Календара на културните събития на Столичната община. "София Мийтингс" е създаден през 2004 г. от Стефан Китанов и "Арт Фест", първи директор на форума е Калина Вагенщайн. От 2005 г. неизменен директор е Мира Сталева, която е в основата на развитието на проекта и налагането му сред най-значимите европейски копродукционни пазари.

От "София Мийтингс" са стартирали проекти на млади режисьори, които се утвърдиха като значими имена в световното кино, сред които Кристи Пую, Кристиан Мунджиу, Ясмила Збанич, Корнел Мундруцо, Алексей Герман младши, Алваро Брехнер, Иля Хржановски, Алексей Попогребски, Леван Когуашвили, Калин Петер Нетцер, Раду Жуде, Огньен Свиличич, Вера Глаголева, Адриан Ситару, Ян Цвиткович, Том Шовал, Олег Сенцов, Бабак Джалали, Тудор Джурджу, Алексей Федорченко, Марина Разбежкина, Стефан Арсениевич, Душан Милич, Сърдан Голубович, Андреа Палаоро, Натали Бианкери, Антоанета Аламат Кусянович и много други, включително Ласло Немеш, носителят на Оскар за чуждоезичен филм за „Синът на Саул“.

"София Мийтингс" е витрината на българското кино и целите, които си поставя, са национално значими. С мащаба, съдържанието и ефективността си "София Мийтингс" е събитие от стратегическа важност за позиционирането на българското кино и българските таланти  на световната филмова карта.

Сред българските режисьори, представили проекти на София Мийтингс през годините, са Камен Калев, Стефан Командарев, Иглика Трифонова, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Драгомир Шолев, Ивайло Христов, Милко Лазаров, Андрей Паунов, Ралица Петрова, Илиян Метев, Костадин Бонев, Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Мина Милева и Весела Казакова и други.

"София Мийтингс" се състои от две части:

Представяне (Pitching) на проекти в развитие на изгряващи режисьори и филми в процес на развитие (Works in Progress) – представяне на европейски пълнометражни и документални филми, както и български късометражни филми пред международни дистрибуторски компании разпространители и фестивални представители.

През 2023 г. на "София Мийтингс" се представят 36 проекта, повечето от които на европейски режисьори, както и 27 филма в процес на развитие.

"София Мийтингс" представя проекти в 5 секции:

Проекти за втори филми – публична презентация;

Проекти плюс/минус един – първи или трети проект на режисьор, публична презентация;

Проекти в банка – без публична презентация;

First Films First – публична презентация на проекти, които вече са преминали една година интензивен трейнинг;

Проекти за TВ сериали – публична презентация.

Industry Talks - нова инициатива, която стартира през 2022 година, заедно с Crossroads Co-Production forum/Agora Market на МФФ Солун и в партньорство с EAVE, ACE, MIDPOINT и MFI. Има за цел да представи ключови теми за развитието на киното и подготовката на проекти. Партньори са един от най-важните обучителни програми за продуценти и развитие на проекти в Европа.

Повече от 300 ключови професионалисти за филмовата индустрия се очаква да пристигнат в София и да участват в юбилейния "София Мийтингс". Сред тях са продуценти, режисьори, сценаристи, международни дистрибутори,
разпространители,  представители на филмови пазари, филмови фондове, представители на телевизии, програматори на киносалони, както и представители на международни филмови фестивали.

Традиционните партньори EUROPA DISTRIBUTION и EUROPA CINEMAS също провеждат свои уъркшопи в рамките на София Мийтингс.

Традиционно "София Мийтингс" представя най-новите акценти в развитието на новите медии, трансмедия и продължава развитието на VR HUB Sofia Meetings.
Тази година в програмата са включени две инсталации и лекция.

EASTERN LIGHTS е инициатива, насочена към изгряващи актьорски имена от Източна Европа. "София Мийтингс" продължава развитието на тази идея, чиято цел е промотиране на млади актьори в киното от региона на Източна Европа.

Допълнителни събития – уъркшопове, презентации и дискусии, голяма част от които са отворени за публика.

FESTIVAL SCOPE е VOD партньор – специална селекция от филми ще бъде представена онлайн за професионалисти: разпространители, международни разпространители и фестивални представители.

Благодарение на партньорствата си с водещи европейски
професионални организации "София Мийтингс" представя
награди за най-добре представени и подготвени проекти:

Наградата на CINELAB (Румъния) в размер на 25 000 евро за пост-продукционни услуги;

Наградата на FOCUSFOX Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро за пост-продукционни услуги;

Gruvi ще наградят два от представените проекти. Медийната агенция ще предостави две награди, всяка на стойност 5 000 евро, които покриват разходи за реклама и маркетинг технологии, включително анализ на публиката,
дизайн на уеб-пространства, проследяване в реално време на интереса на аудиторията, отчет на събраните данни и медия планиране за таргетиране и достигане до публиката;

Наградата на EASTWEST Filmdistribution – сценарна консултация със Стивън Голдсмит (Ирландия-САЩ), „скрипт доктор“ и сценарист на стойност 5 000 евро;

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия, по време на МФФ Анталия, с покрити разходи за път и настаняване на стойност  5 000 евро и възможност за представяне пред турски продуценти.

PRODUCERS NETWORK ще предостави акредитация
за Producers Network на филмовия пазар в Кан 2023.

CROSSROADS CO-PRODUCTION FORUM ще селектира
и представи един от проектите на "София Мийтингс".

Наградата на MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE – MFI предоставя стипендия на един от проектите, избрани от "София Мийтингс", за да участва в MFI Script 2 Film Workshops.

* * *
ИСТОРИИ на УСПЕХА

"София Мийтингс" дава възможност на много талантливи творци с успешни проекти и филми – и това е основната мисия на този единствен по рода си пазар за копродукции в България. Някои от успешните заглавия, селектирани на престижни кинофестивали в последната година са:

ЖЕНАТА НА ПОКРИВА на Ана Ядовска, Трайбека ФФ 2022 – Награда за най-добра женска роля

СТУДЕН КАТО МРАМОР на Асиф Рустамов, МФФ Индия 2022, Азиатски филмов фестивал Весул 2023, Международен конкурс на "София Филм Фест 2023".

ЧОВЕК И КУЧЕ на Стефан Константинеску, МФФ Торино 2022 и МФФ Трансилвания 2022, Балкански конкурс на 20-и "София Филм Фест".

МАЙКА на Зорница София, МФФ Гоа, МФФ Варшава, Балкански конкурс на 20-ия "София Филм Фест".

ЕЗДАЧИ на режисьора Доминик Менцей, МФФ Сараево 2022.

ДОБРИЯТ ШОФЬОР на Тонислав Христов, МФФ Гьотеборг 2023, Международния конкурс на 20-и "София Филм Фест".

МЪЖЪТ БЕЗ ВИНА на Иван Герголет, Black Nights Film Festival, Балкански конкурс "София Филм Фест".

НА СЕВЕР на Михай Минкан, Венеция ФФ, програма "Хоризонти".

Моля почакайте...