-

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски е предсeдател на международното жури на "София Филм Фест"

"София Филм Фест" представя в годините киноисториите на северномакедонския режисьор Милчо Манчевски, реализирани с майсторски усет и притежаващи впечатляващо визуално въздействие. Още през 90-те години изключителният му дебют „Преди дъжда“ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, включително „Златен лъв“)  бе показан в програмата на "София Филм Фест", а през 2020 година Манчевски отново беше гост в София, за да представи своя филм „Върба“ и да получи Специалната награда.

Неговата най-нова творба „Каймак“ („Kaymak“) разказва една много необичайна, затрогваща и изключително свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с темата за вечното търсене на любовта, филмът разнищва по-мрачни акценти от ежедневието и настоящето – сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода.

Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които познаваме от „Върба“ и други филми. „Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата световна премиера беше в края на месец октомври на филмовия фестивал в Токио.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие. Завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното, Манчевски прави експериментални филми, както и музикални клипове за световноизвестни изпълнители, които печелят награди. Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“. Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк след световния успех на „Преди дъжда“ и преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

"София Филм Фест" ще представи пълна ретроспектива на творчеството на Милчо Манчевски.

Моля почакайте...