-

#ИзберетеТеатъра: Започва Софийският театрален салон `2023

На 6 март със събитието Streaming Generation започва Софийският театрален салон, който за деветнадесета поредна година ще представи в столицата спектаклите, екипите и актьорите, отличени с номинации за Наградите за сценични изкуства ИКАР `2023.

През март публиката ще може да се наслади на множество представления и паралелни събития, които ще се проведат в рамките на Софийския театрален салон. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г.

Първата среща на публиката с театъра ще бъде на 6 март от 19.00 часа в Столичния куклен театър (Салон „Гурко“) по време на събитието Streaming Generation. Специално за зрителите трима млади режисьори ще представят своите сценични версии на текстове от двете издания на „Бохемска София“ – „Истории от жълтите павета“ и „Духът на стария град“. Публиката ще стане свидетел и на заснемането на откъсите, които по-късно ще бъдат публикувани онлайн. Събитието е със свободен вход.

Тазгодишното издание на Софийския театрален салон ще отдаде заслужената почит на обичания от поколения български актьор Апостол Карамитев и ще отбележи 100-годишнината от рождението му в два поредни дни. На 19 март (неделя) от 19.00 часа на сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър ще бъде излъчен документалният филм за живота и кариерата на актьора, след което ще се проведе среща-разговор с неговия син Момчил Карамитев, който е сценарист, режисьор и оператор на лентата. Събитието е със свободен вход.

В Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър на 20 март от 17.00 часа ще бъде представена документалната изложба „100 години Апостол Карамитев – актьорът рицар“, посветена на творческата му дейност. На 28 табла ще бъдат изложени над 100 фотографии и материали, които са старателно подбрани от десетки обработени документи. Изложбата, чийто куратор е театроведът Тинка Николова, ще може да бъде разгледана до 1 април.

За поредна година част от програмата на Софийския театрален салон ще бъде Софийският куклен театрален салон. В Международния ден на кукления театър, който се отбелязва на 21 март, от 19.00 ч. в Столичния куклен театър ще бъдат бъдат връчени и традиционните награди "Сивина" за млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.

Софийският театрален салон ще завърши с церемонията по връчване на наградите ИКАР 2023. И тази година сцената на Народния театър ще е домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Наградите за сценични изкуства ще бъдат раздадени за 49-и път и ще отличат творци в 14 категории. Водещ на вечерта ще бъде актьорът Филип Аврамов.

 

Моля почакайте...