-

Балетната постановка "Ана Каренина" с премиера в Софийската опера и балет

Балетната постановка "Ана Каренина" ще има шест премиерни представления в Софийската опера и балет - на 27, 28 и 29 януари, както и на 2, 3 и 4 февруари.

Балетът "Ана Каренина" е по едноименния роман на Лев Толстой, музиката е на Пьотр Илич Чайковски. В главните роли ще гледаме примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, премиер солистите Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов. В спектакъла ще звучи цигулката на Стоимен Пеев от "София квартет", гласовете на Александрина Стоянова Андреева и Виолета Радомирска, музиката ще е в изпълнение на Оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Андрей Галанов.

На пресконференция в Софийската опера бяха представени детайли около спектакъла, който е част от Календара на културните събития на София и се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община.

В събитието взе участие заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Попитан от журналист защо Столичната община е застанала зад този проект, Мирослав Боршош отговори: „Отношенията между Столичната община и Софийската опера и балет са като между музиката и текста – има брак, за радост – брак по любов. София винаги е подкрепяла големите национални културни институти. Спектакълът е част от календара на града – така, както и големите фестивали на Софийската опера.  Подкрепяме този спектакъл и защото е „перла“, както го нарече Марта Петкова, а перлите в изкуството трябва да бъдат подкрепяни. Друга причина за нашата подкрепа е свързана с личността на Марта Петкова. Тя е изключителен артист и танцьор! Въпреки това се нагърби с управлението на трупата. Рядко виждаме артисти, които са успели да загърбят артистичното си его. Не всеки отделя от времето и таланта си, а тя се опитва да променя и развива сцената. Беше важно да бъде подкрепена за едно от първите си начинания.“.

Марта Петкова сподели, че е много важно трупата да работи с режисьора и хореограф Лео Муич: "Бях зашеметена и шокирана от първата си среща с него. Работила съм навсякъде по света, в много престижни театри, но такъв тип работа, каквато той дава, не съм срещала. Трупата го обикна истински, той изключително търпеливо работи с всеки един от нашите артисти.“.

„Давам всичко от себе си, за да направим най-добрата версия на „Ана Каренина“, сподели режисьорът и хореограф Лео Муич. „Всичко е въпрос на приоритети.“, отговори той на въпроса как съумява да разкаже историята в рамките на един час и 45 минути. Спектакълът ще е интерактивна приказка, в която всеки герой е важен.

20230121_155127

Моля почакайте...