-

Международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“

За втори път София ще бъде домакин на Международния кларинетен конкурс „Сава Димитров“. Едни от най-добрите кларинетисти в света ще гостуват на столицата ни от 20 до 24 януари, мерейки сили за първото място. Организатори на конкурса са Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и фондация „Проф. Сава Димитров“, с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Buffet Crampon Group, „МЕТ Енерджи България“, „Алианс принт“, както и с медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция.

​Конкурсът ще бъде открит с концерт на журито, включващо в състава си едни от най-известните артисти в кларинетното изкуство. На 20 януари от 18.00 часа в залата на Националната музикална академия ще прозвучат популярни творби от световния кларинетен репертоар в изпълнение на Аркадиуш Адамски (Полша) – преподавател по кларинет в Музикалната академия в Катовице, в музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава, първи кларинетист в Симфоничния оркестър на Полското национално радио; Емил Вишенеску (Румъния) – с докторска степен от Националния музикален университет в Букурещ и първи кларинетист на Филхармонията на Джордже Енеску; Габор Варга (Унгария) – първи кларинетист на най-големите унгарски оркестри и Сингапурския симфоничен оркестър; Джуро Пете (Сърбия) – преподавател по кларинет в музикалното училище „Йосип Славенски“ в Нови Сад и носител на множество награди от национални и международни конкурси; Вангел Тангъров (България/САЩ) – доцент по кларинет в Тексаския държавен университет, артистичен директор и основател на ежегодния международен фестивал Texas State Clarinet Fiesta; Мария Павлович (Хърватия/Белгия) – преподавател в Кралската консерватория на Антверпен; Юан Юан (Китай) – професор по кларинет в Китайската централна музикална консерватория и гостуващ първи кларинетист на Китайския национален филхармоничен оркестър.

​Във Втория международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“ се състезават 159 участници от цял свят. Журито селектира 30-те най-добри сред младите кларинетисти, които ще участват на присъствените турове в София. Лауреатите, носители на наградите в конкурса, ще бъдат солисти на Академичния симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в заключителен концерт. Те ще музицират под палката на Маестро Григор Паликаров на 24 януари от 18.00 часа в концертната зала на НМА. Туровете на участниците в конкурсната програма ще бъдат отворени за публика, а входът за тях, както и за концертите на журито и на лауреатите, ще е свободен.

И тази година конкурсът ще се излъчва на живо чрез стрийминг, със съдействието и подкрепата на Столичната община.

През 2020 г. в първото издание на Конкурса взеха участие повече от 120 кандидати от 31 държави, на възраст между 14 и 26 години, разпределени в пет възрастови категории. Първа награда в категория „Д“ беше присъдена на Мишел Сервин от Полша, който освен паричната награда, предоставена от организаторите, получи и чисто нов музикален инструмент от най-висок клас, осигурен от един от партньорите на конкурса – Buffet Crampon. В най-оспорваната категория „Е“ с Първа награда бе отличен украинецът Станислав Павлович, който взе и голямата награда на Конкурса – чисто нов кларинет Legende, топ моделът на марката Buffet Crampon.

 

Моля почакайте...