-

Театър "София" прави семинар с лектори от Норвегия и България и представя премиерно филм за „Пер Гюнт“

На 13 януари от 10.00 ч. до 14.00 ч. в аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще се проведе семинар, организиран от театър "София", посветен на творчеството на норвежкия драматург Хенрик Ибсен и по-конкретно на "Пер Гюнт".

Специални гости са Елън Рийс и Лиянг Ксия от Норвегия, Иринией Константинов - директор на театър “София“ и изпълняващ ролята на Пер Гюнт в едноименния спектакъл, Катя Петрова - режисьор на постановката. Деканът на факултет „Сценични изкуства“ и ръководител на специалност „Актьорство за драматичен театър“ Пенко Господинов ще открие събитието заедно с Ириней Константинов.

По време на семинара за първи път ще бъде прожектиран и документален филм, свързан с реализирането на постановката „Пер Гюнт“.

„Представленията на „Пер Гюнт“ в глобален контекст“ е лекцията, която Лиянг Ксия ще изнесе пред присъстващите студенти, преподаватели и заинтересована публика. Лекторката е програмен координатор в Център за изследвания на Ибсен към Университета на Осло. Била е асистент преподавател и има докторска степен по изследвания на Ибсен към същия университет.

Елън Рийс ще говори на тема „Пер Гюнт“ на Ибсен: между екзистенциализма и пародията“. Тя е професор по скандинавска литература в Университета в Осло. Била е доцент/ асистент по скандинавски изследвания в Университета на Орегон и Държавния университет на Аризона. Има докторантура по скандинавска литература към Университет Åbo Akademi във Финландия.

Модератор на събитието ще бъде Камелия Николова. Тя е професор по история на европейския театър и ръководител на специалност „Театрознание и театрален мениджмънт” в НАТФИЗ, професор в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и гост-преподавател в НХА, НБУ и в чуждестранни университети.

Събитието ще завърши с дискусия, в която могат да се включат всички участници - студенти, университетски преподаватели, театрали и др.

Постановката „Пер Гюнт“ и съпътстващите я инициативи се реализират по проект на театър „София“ със съдействието на Министерството на културата и Норвежкия финансов механизъм. Част от целите на проекта са да популяризира норвежката култура, предоставяйки нова трактовка на класическото произведение на Ибсен „Пер Гюнт“, да предизвика творчески и академичен дебат върху актуалния подход към класиката и непреходността й през призмата на съвремието, да се създадат нови културни партньорства и др. Проектът е финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“

„Пер Гюнт“ със субтитри на английски език ще се играе на 12 януари от 19.00 ч. на Открита сцена „Сълза и смях“.

Моля почакайте...