-

Изложба „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“

Регионален исторически музей - София представя изложбата „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“.

Откриването е в сградата на музея на пл. „Бански“ №1 на 15 декември 2022 г. (четвъртък) от 18.00 ч.

Временната експозиция разказва за високата образованост, многостранните интереси и дейности на интелектуалеца и твореца Драган Тенев. Представени са неговата биография, личният и професионалният му свят, семейството и домът му, интересите му като читател, създадените от него произведения, архивът му с радио и телевизионни сценарии, публикации от периодичния печат, фотографии и др. 

Акцент в експозицията е възстановката на домашното работно пространство на Драган Тенев. Десетилетия той се труди в своята дневна в апартамента си на ул. „Цар Иван Асен II“ №6 в столицата. Изложени са части от обзавеждането, предмети на изкуството, декоративни елементи, облекло и аксесоари от личния гардероб. Те, подобно на реалната обстановка в дома, съжителстват с пишещата машина на Драган Тенев и изписаните през годините на нея страници.

В дигитален вариант са показани писма, поздравителни картички и адреси, изпращани на Драган Тенев по различни поводи. Засегната е ролята му на водещ чрез подбрани моменти от първото предаване от поредицата „Минаха години“, излъчвано по Българската национална телевизия.

Партньори в изложбата са Българската национална телевизия и фотографът Ивайло Сакелариев. Вещите, книгите и документите от дома на Драган Тенев постъпват в Регионален исторически музей със съдействието на район „Средец” на Столичната община. 

Изложбата „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“ е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ №1) до 28 февруари 2023 г.

Моля почакайте...