-

Премиера на спектакъла „37 клечки кибрит“ в РЦСИ „Топлоцентрала“

Българо-немска театрална продукция „37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова по проект „Реализация на българо-немска театрална продукция“, осъществен с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура“.

Премиера на 6, 7 и 9 декември в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

С участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър

Режисура, сценография: Бернхард Ойстершулте 

Проучване, драматургия: Гергана Димитрова 

Музика: Юлиан Стоичков

Кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер

Асистент режисьор: Карина Илиева

Асистент сценограф: Таня Неделчева

Превод на немски език: Александър Зицман

Превод на английски език: Александър Гюровски

Представлението се играе на български, немски и английски език, със субтитри на български език.

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации от различни държави – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург), която засега има планирани само три ексклузивни представления в България.

„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.

Пиесата отвежда директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Екипът на представлението е международен. Режисьор и сценограф е Бернхард Ойстершулте, драматург Гергана Димитрова, а в ролите ще видим Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман и Александър Гюровски.

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за драматургичен "ИКАР" копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion  „Пепеляшки ООД“.

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.

----------

Проектът „Реализация на българо-немска театрална продукция“ се осъществява с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура“. Той се реализира с подкрепата на Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртемберг със средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS), с партньорството на РЦСИ "Топлоцентрала" (София) и Гьоте-институт България. Пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи.

Моля почакайте...