-

„София с две лица“ – изложба на Драган Немцов (Драго) в Столичната библиотека

На 2 декември от 17.00 часа в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата „София с две лица“ на художника Драган Немцов (Драго). 24-те живописни платна от тази документална фантазия, по думите на самия автор, са своеобразно обяснение в любов към столицата. Той я изобразява с очите на откривател, с почуда и обич, a софиянци и гости на столицата ще видят в изложбата нови и изненадващи гледки от любимия град.

Столичната библиотека вече е била домакин на друга изложба на Драган Немцов – „Летящите книги“. Култовата творба от тази експозиция „Площад Славейков“ е дарена от художника на Столична библиотека и вече се е превърнала в емблема на колекцията от оригинални художествени творби на сектор „Изкуство“.

Сред авторите на десетките картини, дарени за фонда на библиотеката, се открояват имената на Златю Бояджиев, Георги Трифонов, акад. Румен Скорчев, проф. Петър Чуховски, Евгени Кузманов, Златка Дъбова, Христо Кърджилов и др. Творбите от арт колекциите редовно са излагат пред публика в Столична библиотека. Предстои юбилейна изложба с 40 подарени графики на проф. Петър Чуховски, посветена на 100 години от рождението му. Картина от новата експозиция на Драган Немцов ще обогати фонда от ценни арт творби.

Драган Немцов е завършил НХА в класа на проф. Дечко Узунов. Авторът е участвал в над 120 национални и групови изложби у нас и в чужбина, представил е десетки самостоятелни изложби в София, Бургас, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Люксембург. Сега е доцент по изобразително изкуство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и хоноруван доцент в Националната художествена академия.

В картините от експозицията „София с две лица“ – освен разпознаваеми места от столицата – присъстват и нейните покрайнини. Авторът поставя актуалните за мегаполиса теми като споделено съжителство на минало, настояще и бъдеще, между природа и урбанизирана среда. Куратор на изложбата е журналистката Евгения Атанасова-Тенева.

„София с две лица“ може да бъде разгледана до 11 декември от 11.00 ч. до 19.00 ч. 

Моля почакайте...