-

Нощ на театрите: Live Cam събира любими творци на 19 ноември

Режисьори, драматурзи и актьори се включват в онлайн talkshow-то

Точно в 13.00 ч. на 19 ноември ще бъде открит LIVE CAM-ът на европейската инициатива "Нощ на театрите". 4-часовото онлайн предаване е под наслов "Нощта след края на света. Светът след края на Нощта" и ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света.

Първи гости в студиото в Народен театър "Иван Вазов" ще са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Маргарита Младенова, Иван Добчев и Антон Угринов. Часът на режисьорите ще е посветен на темите за The Engagement Edge в изкуството, за началото, средата и края на един репетиционен процес, за Театъра след края на един стар Свят и за резултатите от наскоро приключилото европейско изследване на театралната публика.

За българската драматургия в съвременния контекст, за препятствията и срещата на драматургията с театъра, за липсата на база, в която да се съхраняват драматургични текстове, за силата на думите – това са част от темите, които са включени в панела с драматурзите Александър Секулов и Захари Карабашлиев.

Часът на актьорите ще започне в 15.00 ч., а срещата ще е с Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Константин Еленков, Боряна Братоева, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Силвия Петкова и Христо Петков. Специален гост в този панел  ще е Яна Борисова. Разговорите ще са за трансформацията в изкуството, бъдещето на театъра в ерата на алгоритмите и на непрекъснатото виртуализиране на всеки момент от нашите преживявания, за театралните поверия и животът след края на представлението.  

 

***

Над 100 събития в 14 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Смолян, Симитли) са включени в програмата на десетото издание на "Нощ на театрите".

"Европейска нощ на театрите" е платформа, която обединява всички, които имат отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

"Нощ на театрите" е част от Календара на културните събития на Столична община. Стрийминг партньор на Нощта за пета поредна година е STREAMER.BG.

Моля почакайте...