-

Изложба "Не си сама" в Галерия на открито – част от кампания против домашното насилие над жени

Изложбата "Не си сама", посветена на все по-нарастващото домашно насилие над жени, ще бъде открита на 14 ноември в 15.00 часа в Галерия на открито в градина "Кристал". Изложбата може да бъде разгледана до 27 ноември.

Лицата на изложбата са популярните актриси Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова. Целта на фотографската изложба е да покаже как всъщност изглеждат жертвите на домашно насилие, чиито белези (ментални и физически) често пъти остават скрити от обществото.

Ужасяващата истина е, че домашното насилие над жени се задълбочава както у нас, така и по света. За съжаление, този проблем често остава нечут, неразбран и затворен в рамките на семейството.

Екипът зад тази кампания работи безвъзмездно, за да накара както жертвите да потърсят помощ и закрила, така и да приобщи цялото общество към този многопластов проблем. Социалната среда играе ключова роля в разпознаването на жертвите на домашно насилие и овладяването на този проблем. Идентифицирането на проблема пред самите жертви също е от огромно значение, тъй като много от жертвите не се разпознават като такива или не осъзнават колко тежки и трайни са последствията за тях и за т.нар. „косвени жертви“, които стават неволни наблюдатели и най-често са деца.

„Мълчейки, ние ставаме съучастници на насилника.“

Обикновено жертвите на домашно насилие са държани затворени в дома си, тормозени, бити, обиждани, унижавани и манипулирани с години от партньори, съпрузи или бащи. Жени на възраст между 15 и 45 години са изложени на много по-висок риск да се превърнат в такива жертви, отколкото да се разболеят от рак, да преживеят пътен инцидент, да се разболеят от малария или да попаднат под военна заплаха, сочи статистика на ООН.

Според статистиката на МВР, всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Само през 2021 г. са регистрирани официално 2 816 жени, които са потърсили помощ. Статистиката показва, че едва 5 % от жертвите търсят помощ.

Част от подадените жалби завършват с убийство на жервата, само защото насилникът не е бил идентифициран и наказан навреме. Според данните на МВР, само за първите пет месеца на 2022 г. жертвите на домашно насилие са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Кампанията включва серия от инициативи, чрез които ще запознава потенциални и реални жертви, обществото и институциите за домашното насилие, как то да бъде идентифицирано навреме, как да се работи съвместно и ефективно и с това да се предотвратят бъдещи трагични последствия.

Моля почакайте...