-

България е домакин на първото издание на International Lindy Hop Championships – Europe

Най-популярният състезателен формат International Lindy Hop Championships (ILHC), признат от суинг ентусиастите по целия свят, ще направи своята премиера през ноември в Европа, и то не къде да е, а в София. Международното състезание по Линди Хоп има дълга история и традиции в САЩ. През последните 14 години International Lindy Hop Championships (ILHC) се превърна в емблема за най-висок стандарт и качество сред почитателите на суинг танците. Целта на организаторите е да популяризират танца, като създадат събитие, което почита духа и традициите на Линди Хоп-а и предоставя възможност на състезатели от всякакъв произход да покажат своите умения на дансинга.

Тази възможност ще бъде още по-реална за европейските танцьори благодарение на "Линди Хоп България" – най-голямото училище по суинг танци и домакин на първото европейско издание на формата ILHC.

В рамките на четири дни – от 10 до 13 ноември – София ще стане домакин на танцьори, преподаватели, музиканти, лектори и суинг ентусиасти от целия свят. Програмата на събитието включва 15 състезателни дивизии, уроци и ателиета в различни стилове, музика на живо, дискусионни панели и много други. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“.

ILHC Europe се организира в рамките на проект Swinging Europe Network 2, който е съфинансиран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура чрез програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и от Програма „Култура“ на Столична Община.

Водещата организация "Линди Хоп България" с още 12 партньорски организации, представители на суинг сектора в Европа, имат амбициозната задача да продължат и надградят постигнатите резултати от предходните две години. Проектът има за цел да изгради паневропейска мрежа от организации, работещи в сферата на суинг танците, музиката и културата и по този начин да подпомогне развитието на сектора в Европа. В рамките на тригодишния период на изпълнение на проекта са предвидени редица инициативи и дейности, включително организирането на 33 международни фестивала, 3 суинг шампионата, картографиране на европейския суинг сектор, организиране на международни творчески резиденции за суинг преподаватели, танцьори и музиканти, съвместни представления, международни танцови състезания и други.

Програма на събитието вижте тук.

За повече информация:

https://ilhc.com/ilhceu/welcome-to-sofia

https://swingingeurope.eu/

 

Моля почакайте...