-

Фотографска изложба "Хората на Будапеща и София"

Фотографска изложба "Хората на Будапеща и София" | Кристиян Бодиш и Вихрен Георгиев 

Изложбата се организира от Институт Лист – Унгарски културен институт София – по случай Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври

В Галерия на открито в градина "Кристал" от 17 до 30 октомври.

Кристиян Бодиш:

„Дипломирах се като строителен инженер, фотографията беше просто хоби. След 5 години в строителното инженерство смених професията с фотографията. Работя на свободна практика и се занимавам основно с архитектурна и рекламна фотография и заснемане на събития. Снимам Будапеща от 2009 г., а от 2014 г. съм в постоянно сътрудничество със столичната община и творбите ми редовно излизат в We Love Budapest. През 2016 г. създадох Budapest Images – най-голямата база данни на тема Будапеща (https://budapestimages.com/). Тази година се присъединих и към BPSPC (Budapest Street Photography Collective) – творческо ателие, обединяващо budapest street фотографи.

В настоящата изложба ще видите фотографии на Будапеща от изминалите 10 години, групирани в тематични двойки. Една част от тях е много „будапещенска“, друга – би могла да бъде направена в който и да е друг голям град. Общото между тях е неповторимостта на мига.

„Най-голяма радост ми доставя, когато мога да увековеча рядко, неповторимо, пълно с живот явление. Целта ми не е да се изкачвам по екстремни места и оттам да снимам изумителни перспективи, а да откривам места и гледни точки, които са разбираеми за всички, и въпреки това никой не ги е забелязал."

Вихрен Георгиев

През 2013 г. създава платформата People of Sofia, а година по-късно и Sofia in Details, превърнали се в емблематични за София. През 2015 г. излиза и фотоалбум с истории на хора от столицата Хората на София/ People of Sofia, а през 2020 година съсредоточава погледа си върху жените и издава фотографския проект Жените на София/ Women of Sofia, събирайки разказите и снимките на над 300 жени.

През 2018 г. с негова изложба е открит Международният фотографски фестивал "Фотофабрика", участва с кадри и в значими тематични фотоизложби.

В People of Sofia през годините се развиват множество социални и обществено значими проекти, свързани с неравенствата, различията в обществото ни, бежанците, пандемията и много други.

 

 

Моля почакайте...