-

Европейска нощ на учените 2022 – SEARCH

Проектът Европейска нощ на учените #ERN22SEARCH ще се проведе на 30 септември 2022 г. Предстоят презентации, демонстрации, лекции, срещи със стотици учени от цялата страна, които ще разкажат новости от света на техните изследователски сфери, ще коментират актуални новини от света на науката и технологиите, ще обяснят ролята на науката в живота, ежедневието на хората и за развитието на човечеството, ще споделят защо са избрали попрището на науката за своя професия.

Ще има десетки активности, организирани от образователни институции и организации от над 25 населени места в България, ще има излъчване в реално време през интернет. 

СОФИЯ - Наука в сърцето на града | Европейска нощ на учените 2022 SEARCH

Европейска нощ на учените в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“

Регионален исторически музей – София е не само домакин на събития от инициативата във своя филиал, но и участва със собствен панел, озаглавен „Историческа вечер на открито“. Подробности за неговото съдържание, както и за всички останали мероприятия и щандове, научете от официалната програма тук.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 – 2027 на Европейския съюз.

Фокус на събитията от Европейска нощ на учените тази година е темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Моля почакайте...