-

Международен цирков фестивал „Златен кон“

Първият международен цирков фестивал "Златен кон" се отлага за началото на 2023 г. Очакваме новите дати.

* * * * *

По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на страната световен успех и слава, тази есен София трябваше да е домакин на Първи международен цирков фестивал „Златен кон“, реализиран от Golden Horse Production.

Като отбелязва златните традиции на българския цирк, събитието – първото по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство.

„По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production. „Златен кон“ има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и барометър за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров“, допълва тя.  

Под светлината на прожекторите в Зала 1 на НДК публиката ще се наслади на изумителното майсторство на циркови артисти от цял свят. Програмата на „Златен кон“ включва две състезателни програми и галаспектакъл на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света. Председател на журито е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

В програмата е включен и първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори. Ще се включат главният кастинг директор  на „Цирк дю Солей“, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона (Испания) и др.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своята  125-годишна  история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“,  „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, галаспектакли и водещи циркове по света.

Моля почакайте...