-

"Литературни маршрути": "Светослав Минков – диаболистично, фантастично или реалистично"

27 септември (вторник), 18.30 ч.

"Светослав Минков – диаболистично, фантастично или реалистично"

Автор и водещ: Камелия Спасова

Начална точка: улица "Вишнева" №16Б, вътрешен двор на къщата на Светослав Минков

Събитието е със свободен достъп и без предварително записване.

„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“, който се реализира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София.

Разходката по следите на Светослав Минков ще започне от дома на писателя на ул. „Вишнева“ №16Б на 27 септември от 18.30 ч.

„Там участниците ще имат избор дали да си вземат по едни фантастични очила, диаболистични часовници или американски роботи. И оттук маршрутът става троен, алеите се разклоняват – едновременни из улиците на София, из фантастичната библиотека „Аргус“, из прозата на писателя. Питаме се – с кого Светослав Минков си пише писма, какви книги има в библиотеката му, как технизацията на света променя техниките на разказване. Но и за нещо по-общо се чудим – как в един реалистичен, твърде реалистичен български канон се справя първият разказвач на научнофантастични истории“ – казва Камелия Спасова, която създава този маршрут и която е литературен теоретик и автор на две стихосбирки.

И още: „Накрая – сваляме очилата, часовниците и двойниците, за да стигнем до две много прозаични точки: 1. участието на Иван Минков (брат на Светослав Минков) в подготовката на атентата в църквата „Света Неделя“; 2. съдебният процес по дело №585 от 6 до 23 юли 1942 г. срещу Никола Вапцаров. Минков свидетелства в защита на Вапцаров, но въпреки усилията му, следва разстрел. И накрая, както казва сам Минков: „Може ти, драги читателю, да не си съгласен с нас, може да ти стане и криво…“, но архивът на писателя е купен преди шест години на търг за 2.66 стотинки.“.

Моля почакайте...