-

Фестивал на българската класика в двора на Софийския университет

От 26 до 30 септември в двора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи път ще се проведе Фестивал на българската класика. В пет последователни вечери публиката ще се срещне с пет спектакъла по емблематични текстове на Йордан Йовков, Гео Милев, Леда Милева и Иван Вазов. След представленията ще има открити дискусии върху предложените произведения – идеите, мотивите и посланията в тях и представянето им на сцената. Избраните заглавия са: „Албена“, „Последна радост“, „Септември“, „Гаврошовци и котета разбойници“ и „Дядо Йоцо гледа“. Режисьор на представленията е Николай Георгиев.

Фестивалът на българската класика се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“, Направление „Активни публики“.

Фестивалът е насочен основно към ученици в гимназиална възраст, но добре дошли са и всички останали любители на театъра и българската литература. Входът е свободен, а представленията са с начало в 19.30 ч.

Програма на фестивала:

26.09. – "Албена"
27.09. – "Последна радост"
28.09. – "Септември"
29.09. – "Гаврошовци"
30.09. – "Дядо Йоцо гледа"

Фестивалът на българската класика е първият по рода си театрален фестивал, който има за цел да внедри изкуството в образованието и да представи на учениците българската литература по интерактивен начин. Освен като участници в дискусиите след представленията, гимназистите ще имат възможност да се включат и в конкурс за рецензия-есе. Авторите на най-добрите текстове ще могат да участват безплатно в курса по Творческо писане, част от специалността "Авторски театър" на Софийския университет.

Партньори на проекта са три училища в София и София-област: Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“, 22. СОУ  „Г. С. Раковски“ и 78. СУ „Христо Смирненски“.

„В цялата си работа съм следвал веруюто, че практиката ражда теорията. В репетициите са големите открития, после те се въплъщават в думите. Но опитай да опишеш вкуса на ябълката, всяка дума е безсилна. Такива са и представленията от програмата на българската класика, като вкуса на ябълката – тайнствени, тръпчиви, изплъзващи се от лексиката на езика.“ - казва режисьорът Николай Георгиев.

Неотлъчно до него е Петя Йосифова-Хънкинс. Освен хореограф на спектаклите, тя е и ръководител на проекта. За фестивала тя казва: „Идеята, че изкуството може да лекува както отделния индивид, така и обществото като цяло, съществува отдавна. Още в Древна Гърция, преди да тръгнат за бойното поле, войниците са водени на театър, за да преживеят страха и да се изправят пред смъртта свободни. Ние си поставяме за цел именно това – да излекуваме обществото с единственото лечение, което ни се отдава – театъра. А вярвам, такава е била целта и на авторите, които следваме – големите Леда и Гео Милеви, Иван Вазов и Йордан Йовков“.

Моля почакайте...