-

Най-големите европейски джаз фестивали на конференция в София

Европейската джаз конференция е с фокус България и позиционирането на българската музика на европейския фестивален афиш

„Добре дошли в нашия град! За нас е чест София да бъде домакин на един от най-значимите професионални форуми за джаз на стария континент! В последните десет години разширяваме подкрепата си за събития в областта на джаз музиката. Нашият град обича джаза! И една от причините за това са Петър Димитров и Мила Георгиева със страхотната работа, която вършат, за да го има всяка година в София A to Jazz Festival! Сигурен съм, че ще имате ползотворна работа и ще се убедите, че сме приятели на джаза. Нека никога не забравяме, че джазът е музиката на свободната воля!“, обърна се заместник-кметът на София Мирослав Боршош към участниците в Европейската джаз конференция при официалното й откриване.

Най-големите джаз фестивали на Европа избраха София за провеждането на  един от най-значимите професионални форуми за джаз на стария континент. От 22 до 25 септември в София за пръв път се провежда Европейската джаз конференция. Тя се реализира за първи път и в Югоизточна Европа, след като единственият български член – фондация AtoZ – се пребори за домакинството в конкуренция с няколко европейски града.

Конференцията е годишното събитие на най-голямата професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика на континента. Създадена преди повече от 30 години, Европейската джаз мрежа има 180 члена от 34 държави и спомага за формирането на културните политики в ЕС в сферата на музиката.

Близо 400 европейски делегата, представители на различни организации, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии участват в програмата, включаща конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите за страната ни модули – панел с представяне на българската джаз сцена и презентационните “шоукейс” концерти на 16 проекта от страната. В музикалната селекция участват емблематични артисти като Живко Петров, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Борислав Петров, Димитър Льолев и други.

Основната цел на домакините е делегатите да припознаят България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Темата на конференцията е Breaking new ground, като препратка към нуждата от по-добро интегриране в тази сфера на все още недостатъчно добре представени и познати региони на ЕС, какъвто е нашият. Друг приоритет е по-значимото присъствие на България на културната карта на Европа и спомагане на позиционирането на страната ни като дестинация за културен, фестивален и конгресен туризъм.

“Необходимо е преосмисляне на политиките по отношение на износа на български културни продукти. Подценяването им като част от креативните индустрии е знак за неразбиране, че те са всъщност част от икономиката на страната, и то с огромен потенциал. Това е залегнало в мотивацията ни да сме домакини на този форум, да спомогнем опознаването на културата ни и отварянето на чуждите пазари за българските музиканти. Искаме да създадем устойчив и дългосрочен интерес към тях, както и да имаме по-голямо представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да работят активно заедно с други фестивали и организации от Европа”, коментира Петър Димитров, председател на фондация AtoZ и инициатор на провеждането на европейската конференция в България. На 17 септември той получи Наградата на Столична общна за ярки постижения в обаластта на културата в област "МУзика" за 10-ото издание на A to JazZ Festival.

Европейската джаз конференция се организира с партньорството на Министерство на културата на Република България, Министерство на туризма, Столична община – Календар на културните събития и Общинско предприятие “Туризъм”.

IMG-ae350342189e3034c41aa6a7533700c7-V

Моля почакайте...