-

„София, празнувай с класика“: „Глория“ от Антонио Вивалди звучи за Деня на София

Изявени артисти и млади таланти заедно отбелязват празника на София

В Деня на София Музикална агенция „Кантус Фирмус“ по традиция организира тържествен концерт „София, празнувай с класика“. Концертът е на 17 септември от 19.30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Оркестърът на Класик ФМ под диригентската палка на Максим Ешкенази и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, както и солистите Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) ще участват в атрактивното събитие.

Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма „Култура“. 

В концерта ще прозвучи премиерно за България оригиналният вариант на кантата Gloria в ре мажор, RV 589 от Антонио Вивалди, написана за дамски хор, струнен оркестър и солисти. Композицията е създадена в периода 1713 - 1717 година и е предназначена за хора и оркестъра на сиропиталището Ospedale della Pietà, където Вивалди дълго време е преподавал. Едва по-късно творецът допълва оркестъра с духови инструменти, а вокалните партии са поверени на смесен хор. Другите творби в програмата са от творчеството на Алесандро Марчело, Жан-Батист Аколай и Марин Големинов. 

„Вече за трета поредна година продължаваме традицията да празнуваме заедно Деня на София с прекрасно подбрана класическа музика.“, сподели мецосопраното Гергана Николаева пред микрофона на Classic FM радио. „Тази кантата е едно от най-духовните произведения на Вивалди, а музиката е изключително красива. Каним всички, които искат да се откъснат за малко от материалния свят, който напоследък ни е погълнал, и да се пренесат към божественото. Това е нашата мисия като музиканти“, сподели още певицата.

Изявените изпълнители на класическа музика в тази програма ще подадат ръка за дебюта на две даровити деца в първите им стъпки на голямата сцена – това са цигуларката Богомила Кръстева и певецът Владимир Илисавский. 9-годишната Богомила учи в класа на Благородна Танева от Националното музикално училище „Л. Пипков“. Тя се занимава с цигулка от три години. В началото опитва да свири и на пиано, но много бързо разбира, че цигулката ще й стане любима. „Това е велик инструмент“, казва Богомила. Тя вече има вече цяла колекция от първи награди от музикални състезания в България, Франция, Словакия, Унгария, Босна и Херцеговина, Литва, Русия и Италия. Само през 2022 година е спечелила няколко престижни отличия от международните конкурси в Ниш (Сърбия), конкурса „Коциан“ (Чехия) и The North International Music Competition в Швеция. Малката цигуларка взе участие в тазгодишния фестивал „Софийски музикални седмици“ и в лятна академия в рамките на „Варненско лято“. Богомила е влюбена в музиката и обича моментите, които прекарва на сцената. Нейната искрена отдаденост по време на изпълненията й винаги докосва публиката. Тя ще изпълни едночастния Концерт за цигулка и струнен оркестър в ла минор от Жан Батист Аколай.

Владимир Илисавский притежава прекрасен глас и ще участва в изпълнението на Gloria заедно със солистките Таня Угринова и Гергана Николаева. Влади израства в музикантско семейство – неговият баща, Василий Илисавский е пианист и реномиран интерпретатор на бароков репертоар. Влади е възпитаник на частното училище Izzi Science. От малък има участия в хора на Софийската опера и играе ролята на Гаврош в постановката на мюзикъла „Клетниците“.

„Това е една невероятна възможност за малките артисти“, споделя Благородна Танева, преподавател на Богомила Кръстева, по повод концерта. „Свиренето с истински професионален оркестър не само вдъхновява талантливите деца и ги мотивира за едно по-съвършено изпълнение, но е много полезно за развитието им“, казва още известния цигулков педагог.   

Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото. 

 

Моля почакайте...