-

Второ издание на фестивала на античното наследство „Сердика е моят Рим“

Второто издание на фестивала на античното наследство „Сердика е моят Рим“ ще се проведе на 3 септември от 10.30 ч. до 19.00 ч. в археологическия парк „Западна порта на Сердика“#serdicaismyrome  

Събитието е организирано от Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ в партньорство с Регионален исторически музей – София и се осъществява с подкрепата на Столична община – финансирано е по Програма "Култура". 

Групи за исторически възстановки, занаятчии и музиканти от България и Европа ще пренесат присъстващите в края на IV век, по времето на император Теодосий I, останал в историята като последния обединител на Римската империя преди окончателното ѝ разделяне на Източна и Западна. Ще бъдат разиграни епизоди от бита и културата на римляните и варварските племена, населявали нашите земи през късната античност. По време на фестивала ще бъдат проведени тематични детски ателиета в образователния център към Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", както и екскурзоводски беседи из Антична Сердика.

Пандемията прекъсна инициативата, но Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ продължава с мисията си да популяризира богатото културно-историческо наследство на столицата и да демонстрира по увлекателен и образователен начин епизоди от бита и културата на римляните и варварските племена, населявали нашите земи през Късната античност.

SemR2-programme-Bg-annotation_page-0001

 SemR-II-directions_page-0001

Моля почакайте...