-

Виетнамски воден куклен театър пред НДК

За да отпразнуваме заедно лятото и връзките в областта на културата между Виетнам и България, Посолството на СР Виетнам в София, Столична община, фондация „Спортна София“ и „Софийска вода“ АД представят воден куклен театър пред Националния дворец на културата. Националният куклен театър на Виетнам ще изнесе две представления на 18 август (четвъртък) пред билетния център на НДК – от 17.00 ч. до 18.00 ч. и от 19.00 ч. до 20.00 ч. Входът е свободен.

Представленията на воден куклен театър във Виетнам са уникални – историята на това традиционно изкуство започва още през 11 век по време на династията Ли, пиесите са се играли под открито небе в наводнените оризища.

Впоследствие сцена за тях стават малки езера в центъра на селата. Сюжетите и темите в постановките са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил само забавление, но също и част от начините за илюстриране на виетнамската култура. Една от често срещаните истории разказва за костенурка, която живеела в езерото Хоан Кием в Ханой. Веднъж тя изплувала от дълбините на езерото, за да даде на крал Лу Тай То меч, за да поведе в битката с китайските нашественици. Героите могат да са смели и храбри бойци от някои легенди, както и най-обикновени фермери и рибари. Най - важната фигура във виетнамския воден куклен театър е Чу Теу („Чичо Шегаджия“). Той е изключително забавен, с насмешка разведрява публиката, като не спестява нищо на всеки срещнат покварен чорбаджия и властимащ. Представленията винаги са съпроводени от красива тематична традиционна музика в изпълнение на музиканти, свирещи на народни инструменти – барабани, дървени камбани, рог, бамбукови флейти и чинели.

Националният куклен театър на Виетнам е основан през 1956 г. и е най-големият куклен театър в страната. Носител е на много международни награди – специална награда от Международния куклен фестивал в Шарлевил-Мезир (Франция, 2000 г.), специална награда от Международния куклен фестивал в Чутрон (Корея, 2001 г.), първа награда за „Най-добро традиционно представление“ в Международния куклен фестивал в Прага (Чехия, 2002 г.), златен медал от Международните куклени фестивали в Ханой през 2008, 2010 и 2015 г., награда за „Най-любимо представление на публиката” на Театралния фестивал АСЕАН (Наннин – Китай, 2013 г.), световен шампион на Международния куклен фестивал в Тайланд (2014 г.) и др.

На 18 август Националният куклен театър на Виетнам ще представи на българските зрители най-известните си представления – „Танц с шапки“, „Чу Теу“ („Чичо Шегаджия“), „Танц с дракон“, „Окрестър с осем музикални инструмента“, „Легенда за езеро Хоан Кием“, „Реколта“, „Рибари“, „Лисица и патица“, „Деца и река“, „Втората господарка на планините и горите“ и Танц „Четири свещени звяра“.

Моля почакайте...