-

Кампанията „Зелени библиотеки“ отново в парковете на София

Една от най-успешните инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“ - насърчаваща четенето от най-ранна детска възраст и привличаща нови читателски публики, ще се проведе за осма година от 30 юли до 28 август. Кампанията включва „Зелена библиотека в парковете на София“ и „Библиотека в планината“.

Осмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 30 юли в парк „Гео Милев“. Съвместно с район „Слатина“ и сдружение „За Слатина“ там ще бъдат поставени две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. Вече има седем къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк „Витоша“ и Зоопарк – София, които се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки“ включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра „тухо“ и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов. Библиобусът, който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори, ще бъде на събитията. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание.

Втора поредна година известни издателства се включват в кампанията и предоставят десетки екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях ще има книги за свободното време, класика, любими приказки. За децата са подготвени подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“ драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. „Из парковете на София – минало и настояще“ представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. Поетите Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Калин Терзийски, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др. ще се включат, а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. Ще свирят и пеят Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара), Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма се включват артистите от парти агенция „Маска“ с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб „Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства „Есенс“ – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Инициативата ще се провежда от 10.00 ч. до 14.00 ч. на:

30 юли /събота/ - парк „Гео Милев“

6 август /събота / - парк „Заимов“

7 август /неделя/ - „Борисова градина“

13 август /събота/ - „Южен парк“

14 август/ неделя/ - парк „Св. Троица“

20 август /събота/ - „Западен парк“

21 август /неделя/ - „Зоопарк – София“

27 август /събота/ - „Северен парк“

28 август /неделя/ - парк „Витоша“ - пред хижа „Алеко“

 

Седемте издания на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хиляди посетители, над 7 хиляди са новозаписаните читатели, а буккросингът „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ събра за последните 3 години от софиянци за софиянци дарения от близо 3000 нови книги.

 

Моля почакайте...