-

„Литературни маршрути“ през юли: "5 ПИСАТЕЛКИ" – Литературен маршрут на Катя Зографова

"5 ПИСАТЕЛКИ": Литературен маршрут на Катя Зографова

21 юли, 18.30 часа, начална точка: градинката на храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, (бул. „Патриарх Евтимий“)

Вход свободен, без предварително записване.

Литературната историчка Катя Зографова ще ни разведе из историите на пет български писателки. Тазгодишният ѝ маршрут ще започне от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на голямата българска историческа романистка Фани Попова-Мутафова. Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележим 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“, а след това ще се насочим към музея на Славейкови, където Катя  Зографова ще разкаже повече за Мара Белчева и Светослава Славейкова, дарила апартамента си за музей и станала първа негова уредничка. Литературният маршрут на Катя Зографова включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Маршрутът ще завърши пред галерия Credo Bonum, където публиката ще има възможност да разгледа изложбата „Литературна София“ с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова.

Катя Зографова е литературен историк и критик, есеист, документалист и поетеса. От 2002 г. е главен уредник на Вапцаровия музей в София. Между 2010 г. и 2016 г. е директор на Националния литературен музей. Автор е на 18 книги, посветени на някои от класиците в българската литература, сред които са „Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)“; „Неканоничният Вазов“; „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите“, „Световете на Яворов“, „Хроники на Вазовия род“. В момента работи над продължението й - "Вселената Вазов", "Многоликата българка". Тази година излезе и "Бележити жени на/за България (От Кера Тамара до Петя Дубарова)". Носителка е на националните литературни награди „Нешо Бончев“ и „Блага Димитрова“, на международната Златна монета „Писменост“, а през 2019 г. става и „Творец на Панагюрище“.

Събитията от програмата на четвъртия сезон на „Литературни маршрути“, организиран от фондация „Прочети София“, се реализират с подкрепата на Столична община.

Подробна информация за събитията от „Литературни маршрути“ ще намерите на: https://literarywalks.org/, fb/LiteraryWalks, Instagram (@literarywalks.sofia).

21.07.-Литературни маршрути

292488062_3355698124667290_1984922051704055411_n_1

Моля почакайте...